11 Οκτ 2022
Ο Α. Τζιτζικώστας στην 20η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Δήμων στις Βρυξέλλες
Χειροπιαστές απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις πολλαπλές κρίσεις, που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της 20ής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Δήμων, στις Βρυξέλλες, ενώ στη διάρκεια της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών άσκησε κριτική στην Κομισιόν για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων στα επείγοντα ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά και για την περιορισμένη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στη διαμόρφωση του πλαισίου αντιμετώπισης των προβλημάτων.
“Πρέπει να δράσουμε άμεσα, τώρα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αποτυχία μας να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ευρώπη κινδυνεύει να αποκοπεί από τους πολίτες, με ορατό τον κίνδυνο να στραφούν στους λαϊκιστές και εξτρεμιστές”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας στην ομιλία του ενώπιον της Επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Elisa Ferreira.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, “οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις πολλαπλές, παράλληλες απειλές: τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του, τις επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, την απειλή της εισόδου της Ευρώπης σε ύφεση, την επιδεινούμενη κλιματική κρίση. Όλα αυτά δοκιμάζουν τις αντοχές και τα όριά μας και θέτουν σε κίνδυνο το βιοτικό μας επίπεδο. Η Ευρώπη οφείλει να δράσει τάχιστα, να επιδείξει αλληλεγγύη, να παρέμβει στις τοπικές κοινωνίες”.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο έργο που επιτελούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης, μέσω του οποίου έχει στηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα. “Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι από την πολιτική συνοχής της ΕΕ θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε πολίτη και παράλληλα για να υλοποιήσουμε τα προγράμματα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας”, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μείωση του κόστους ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια.
Ο κ. Τζιτζικώστας προειδοποίησε ότι “η συστηματική αναδιοχέτευση πόρων από τα προγράμματα συνοχής δεν μπορεί να είναι βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμα”, καθώς η χρηματοδότηση της συνοχής τα τελευταία δυο χρόνια έχει γίνει ένα μέσο έκτακτης χρηματοδότησης.
Και παράλληλα, ο Περιφερειάρχης κάλεσε την κ. Ferreira να υπερασπιστεί τον αρχικό στόχο της πολιτικής συνοχής, καθώς όπως υπογράμμισε “η διαχείριση με τη μορφή έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να γίνει η νέα κανονικότητα της πολιτικής συνοχής”.
“Τα τελευταία δυο χρόνια το Ταμείο Συνοχής έχει μετατραπεί σε ‘κρίσιμο εργαλείο έκτακτης ανάγκης’, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων κρίσεων, παρεκκλίνοντας από τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους του. Πρέπει πλέον να είμαστε προσεχτικοί: Η συστηματική ανακατεύθυνση πόρων από τα επιχειρησιακά προγράμματα συνοχής δεν θα είναι βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμα. Σας προτρέπω να υπερασπιστείτε τον αρχικό σκοπό της πολιτικής συνοχής και να απορρίψετε κάθε νέα προσπάθεια, η οποία βλάπτει την πολιτική συνοχής. Η διαχείριση με τη μορφή της έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να γίνει η νέα κανονικότητα για την πολιτική συνοχής, καθώς πολλές ευρωπαϊκές Περιφέρειες εξακολουθούν να υστερούν σε ανάπτυξη και πρέπει η σύγκλιση να μην περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η πολιτική συνοχής, τώρα και στο μέλλον, πρέπει να παραμείνει η επένδυσή μας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς ένα κοινό βιώσιμο μέλλον. Η συνοχή είναι το μέλλον μας. Είναι η αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η Ευρώπη που έρχεται πιο κοντά στους πολίτες της”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, όπου παρουσιάστηκε και το Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης για το 2022, ο κ. Τζιτζικώστας άσκησε κριτική στην ΕΕ και την Κομισιόν πάνω σε τρία σημαντικά ζητήματα, για τα οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται πολλές φορές ερήμην των Περιφερειών και των Δήμων, με αποτέλεσμα να μη συμβαδίζουν με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Τα τρία ζητήματα στα οποία άσκησε έντονη κριτική ο κ. Τζιτζικώστας είναι:
1.Πόλεμος στην Ουκρανία: “Η Πρόεδρος της Κομισιόν αν και αναφέρθηκε εκτενώς στον πόλεμο, δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Ρόλο, τον οποίο αναγνώρισαν τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και ο Ουκρανός Πρόεδρος. Οι Ευρωπαίοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι ήταν στην πρώτη γραμμή, από την πρώτη στιγμή, παρέχοντας καταφύγιο στους πρόσφυγες και διοχετεύοντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία”.
2.Εφαρμογή των συστάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης: “Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είχε στοχο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και είναι τώρα η ώρα να δοθεί συνέχεια στις προτάσεις της. Θεωρώ ότι οι Ομάδες Πολιτών πρέπει να γίνουν μόνιμες και ότι η συμμετοχική δημοκρατία θα πρέπει να συνοδεύει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία στις συζητήσεις της ΕΕ. Αλλά, και πάλι, εάν θέλουμε αυτά τα εργαλεία να είναι επιτυχημένα και ουσιαστικά και να γίνουν μέρος της δημοκρατικής ζωής της ΕΕ, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν πλήρως, καθώς βρίσκονται σε ιδανική θέση για την ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Η πλήρης συμμετοχή μας θα βοηθήσει στην προσέγγιση της ΕΕ με τους πολίτες, κάτι που φαίνεται να ξεχνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.
3.Πολιτική Συνοχής: “Εφόσον όλοι αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της πολιτικής συνοχής, η αξία της οποίας αποδείχτηκε περίτρανα στις πρόσφατες κρίσεις, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση κάθε είδους έκτακτης ανάγκης. Πολλές ευρωπαϊκές Περιφέρειες και Δήμοι ακόμη υστερούν και οι πόροι για τη συνοχή είναι αναγκαίοι, για να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους, για να προχωρήσουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και για να γεφυρωθεί το αναπτυξιακό χάσμα. Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι επισημαίνουμε τον κίνδυνο των αυξημένων εδαφικών ανισοτήτων, ως συνέπεια του αποκλεισμού περιοχών από την κατάρτιση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εθνικοί στόχοι συχνά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ως εκ τούτου, χρειάζεται ακόμη περισσότερο, να ενισχύσουμε περισσότερο το ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων, ώστε να μην μείνει κανένας πολίτης μόνος του, καμιά Περιφέρεια και κανένας Δήμος πίσω”.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου