ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

23 Ιαν 2023

Market Pass: το ΦΕΚ με τη ρύθμιση, οι δικαιούχοι και τα ποσά - Αγώνας δρόμου για την πλατφόρμα

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. 242) δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (1170/2023) για το Market Pass, το βοήθημα που θα δοθεί από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο στα νοικοκυριά, για την ανακούφισή τους από τον πληθωρισμό. Με ρύθμιση ορίζονται οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι λοιπές διατάξεις που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή. Οι δικαιούχοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μετά τα μέσα Φεβρουαρίου να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις στο TAXIS, με τα στοιχεία τους προκειμένου να λάβουν το βοήθημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική πλατφόρμα του Market Pass ετοιμάζεται αυτές τις μέρες, στα πρότυπα άλλων βοηθημάτων που έχουν δοθεί, όπως το Fuel Pass και θα βγει στον αέρα όταν θα είναι έτοιμη, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τα μέσα Φεβρουαρίου αν και καταβάλονται μεγάλες προσπάθειες να βγει νωρίτερα στον αέρα. H πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Μαρτίου, ενώ οι δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxis. Η ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, αφορά σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. 
 Πότε ξεκινούν οι πληρωμές
 Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα. Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή τα ποσά θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η τελευταία πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαΐου και θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%. Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους χωρίς την υποχρέωση αγορών, γιατί ούτως ή άλλως όλα τα νοικοκυριά ψωνίζουν από καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, όπως είχε επισημάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. 
 Τα εισοδηματικά κριτήρια
 Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση είναι: Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ. Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Σημειώνεται ότι το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ. 
 Δείτε το ΦΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: