ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

29 Απρ 2022

Ασφαλιστικό: Διάταξη – δώρο εξασφαλίζει νωρίτερα σύνταξη

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προβλέπει με διάταξή του «δύο κλειδιά» για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης, ώστε να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στο όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικότερα, όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 150 ημέρες ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης. Ωστόσο, δεν πρέπει να έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης. Εναλλακτικά, όσοι το επιθυμούν δύναται να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους χωρίς να γίνεται έλεγχος των προϋποθέσεων ικανότητας προς εργασία, για χρονικό διάστημα μέχρι 3 έτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η πρόβλεψη για δυνατότητα εξαγοράς συμπληρωματικού χρόνου ασφάλισης, αφενός μεν κατοχυρώνει τη δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αφετέρου δε ενισχύει την ανταποδοτικότητα της σύνταξης, εφόσον προστίθεται συμπληρωματικός χρόνος ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της παροχής. 
 Το πρώτο «κλειδί» αφορά ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας χρειάζονται μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης αναγνωρίζουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης καταβάλλοντας τις εισφορές που αντιστοιχούν σε 150 ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον, κατά την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη 
Με το δεύτερο «κλειδί» παρέχεται το δικαίωμα ένταξης στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, δεν γίνεται έλεγχος των προϋποθέσεων ικανότητας προς εργασία μέχρι 3 έτη, για όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν και είχαν τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: