ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

1 Αυγ 2024

Εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση: Έγκαιρη ανίχνευση με φορητό υπερηχογράφο με ΑΙ

-Έναρξη Εργασιών του Ευρωπαϊκού Έργου ThrombUS+ Horizon με Χρηματοδότηση 9,5 εκ. €

 Η εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση (DVT) είναι η δημιουργία θρόμβων αίματος στις βαθιές φλέβες, με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες όταν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ένα σημαντικό ποσοστό (έως και δύο τρίτα) των περιστατικών DVT δεν παρουσιάζει συμπτώματα, κάτι που καθιστά την έγκαιρη διάγνωση μια σημαντική πρόκληση.

 

Το Ευρωπαϊκό  έργο ThrombUS+ ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες του στις αρχές του έτους, με επιχορήγηση 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Horizon Europe Innovation Action. Ειδικότερα, 18 φορείς από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για την έναρξη του ThrombUS+, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής φορητής συσκευής έγκαιρης διάγνωσης και συνεχούς παρακολούθησης της εν τω βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης (DVT). Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Καθηγήτρια κα Ελένη Καλδούδη από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, συντονίζοντας ερευνητικούς φορείς και εταιρίες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία,  τη Λιθουανία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Το πρόγραμμα ThrombUS+ στοχεύει, με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, στη δημιουργία ενός φορητού υπερηχογράφου, που μπορεί να φορεθεί, με δυνατότητα αυτόματης συνεχούς απεικόνισης των αγγείων των κάτω άκρων, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Αναμένεται να φέρει επανάσταση στην ιατρική διαγνωστική και την υπερηχογραφία διευκολύνοντας το έργο των ειδικών ιατρών.

 

"Οι προκλήσεις στη δημιουργία μιας φορητής συσκευής για τη διάγνωση και πρόληψη της DVT είναι πολλές," τονίζει η κα Καλδούδη και προσθέτει: "Το ThrombUS+ αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις όχι μόνο από τεχνολογική άποψη αλλά και με το να περιηγείται σε αυτό το περίπλοκο κανονιστικό πλαίσιο για τις ιατρικές συσκευές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, η διεθνής διεπιστημονική σύσταση της κοινοπραξίας, από κοινού με την εκτεταμένη εμπειρία και εντατική συνεργασία των εταίρων, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες και παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος".

 

Με προγραμματισμένη διάρκεια 42 μηνών και ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2027, το ThrombUS+ θα χρησιμοποιήσει δεδομένα τριών κλινικών μελετών μεγάλης κλίμακας για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επαλήθευση της κλινικής εφαρμογής και χρησιμότητας της συσκευής σε μία  μελέτη σκοπιμότητας καθώς και μια  πολυκεντρική κλινική δοκιμή σε πραγματικούς ασθενείς.

 

Κοινοπραξία

1.      Athena Research Center, Ελλάδα

2.      Kaunas University of Technology, Λιθουανία

3.      Vermon SA, Γαλλία

4.      Fraunhofer IPMS, Γερμανία

5.      Telemed Ultrasound Medical Systems, Λιθουανία

6.      EchoNous, ΗΠΑ

7.      medis Medizinische Messtechnik GmbH, Γερμανία

8.      ComfTech srl, Ιταλία

9.      Tampere University, Φιλανδία

10.  Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), Λιθουανία

11.  Papageorgiou General Hospital, Ελλάδα

12.  Fondazione Casa Sollievo della Sofferenza, Ιταλία

13.  Hôpital Simone Veil - Groupement hospitalier Eaubonne-Montmorency, Γαλλία

14.  VDE, Γερμανία

15.  Medea Project, Ιταλία

16.  Phaze Clinical Research & Pharma Consulting S.A., Ελλάδα

17.  PredictBy, Ισπανία

18.  SciGen Technologies, SA., Ελλάδα

 

Σχετικά με το ThrombUS+

 

Για περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων σχετικά με την πρόοδο του έργου, επισκεφθείτε το thrombus.eu

 

 

ThrombUS+

Horizon Europe Innovation Action

Grant Agreement No. 101137227, 2024-2027

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: