31 Μαΐ 2024
Τέλειο χαμόγελο: Πώς θα το αποκτήσετε;
Τη σημασία του τέλειου χαμόγελου γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι διάσημοι που επενδύουν πολλά στην απόκτηση και τη διατήρησή του. Τα δόντια είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που προσέχει κανείς σ΄ ένα πρόσωπο που χαμογελά και το χαμόγελο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή αλλά και στην ψυχοσωματική υγεία.
«Η πρόοδος στην οδοντιατρική είναι τέτοια ώστε όλοι πλέον, μπορούν να αποκτήσουν ένα λαμπερό και ελκυστικό χαμόγελο», λέει η κ. Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργός Οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική και εξηγεί ποιες συνήθειες και αισθητικές παρεμβάσεις μπορούν πραγματικά να κάνουν “lifting” στο χαμόγελο.
1.Σωστή περιποίηση: Συνίσταται σε καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος και σε τακτικό καθαρισμό στο οδοντιατρείο όπου αφαιρούνται εκτός από την πέτρα και οι χρωστικές που συσσωρεύονται στα δόντια. Αν έχετε δόντια, χωρίς θεραπευτικά προβλήματα, ο καθαρισμός στο οδοντιατρείο πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες. Αν έχετε προβλήματα, η συχνότητα των επισκέψεων καθορίζεται από τον οδοντίατρό σας. Ο εξαμηνιαίος καθαρισμός και το καθημερινό βούρτσισμα αποτελούν προϋπόθεση για την πρόληψη της ουλίτιδας, η οποία είναι φλεγμονή των ούλων με αιμορραγία (στη διάρκεια του βουρτσίσματος ή αυτόματα). Η παραμελημένη ουλίτιδα έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας, η οποία προκαλεί αιμορραγία αλλά και απώλεια οστού και πιθανή μετακίνηση των δοντιών. Στον εξαμηνιαίο επανέλεγχο γίνεται ταυτόχρονα διάγνωση τυχόν θεραπευτικών προβλημάτων, τα οποία πρέπει να αποκαθίστανται άμεσα για την υγεία του στόματος και την διατήρηση ενός ωραίου χαμόγελου.
2.Oυλοπλαστική: Ειδικές παρεμβάσεις, εάν τα ούλα “ενοχλούν”, από εξειδικευμένους οδοντιάτρους τους περιοδοντολόγους οι οποίοι διορθώνουν το σχήμα της γραμμής των ούλων και με πλαστική παρέμβαση αναδεικνύουν ένα τέλειο χαμόγελο.
3. Λεύκανση με laser και μασελάκια: Για δισχρωμικά δόντια και αναβάθμιση του χρώματος. Βεβαίως, εδώ, δεν έχουμε μόνιμο και σταθερό αποτέλεσμα.
4. Όψεις ρητίνηςσε 1 ραντεβού: Όχι μόνο για μόνιμο αποτέλεσμα αλλαγής χρώματος αλλά και για θεραπευτικούς λόγους. Είναι άμεσες εφαρμογές από τον ειδικευμένο οδοντίατρο σε δόντια αραιά, σε δόντια μικρά για να τα μεγαλώσουμε, σε δίχρωμα ή απονευρωμένα πρόσθια δόντια για να τα επαναφέρουμε στο αρχικό τους χρώμα, σε δόντια με πολλά σφραγίσματα, σε αλλαγή χρώματος των δοντιών, σε στραβά δόντια όταν έχουμε αποκλείσει την κατεξοχήν ενδεικνυόμενη θεραπεία τα σιδεράκια, σε διόρθωση σύγκλεισης, όταν δεν έχει αποτέλεσμα η λεύκανση, για μετατροπή νεογιλών δοντιών με σταθερή στήριξη σε μόνιμα.
5. Όψεις πορσελάνης σε περισσότερα από 1 ραντεβού: Εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις όπως με τις όψεις ρητίνης. Κι εδώ απαιτείται εξειδίκευση από τον οδοντίατρο και άριστο εργαστήριο διότι απαιτείται η συμβολή τεχνίτη.
6. Ολοκεραμικές αποκαταστάσεις στεφάνες ή γέφυρες: Είναι εργασίες που δεν έχουν καθόλου μέταλλο εσωτερικά. Αποκαθιστούν απώλειες δοντιών από εξαγωγές ή ελλείψεις, απονευρωμένα οπίσθια δόντια. Έχουν καλύτερη αισθητική απόδοση σε σχέση με τις παλαιότερες μεταλλοκεραμικές αποκαταστάσεις. Από το 1ο ραντεβού με μεταβατικές εργασίες έχετε την τελική εικόνα του στόματός σας.
7. Εμφυτεύματα: Σε ελλείψεις δοντιών που μπορούν να αποκατασταθούν σε ένα ραντεβού (άμεση φόρτιση) εφόσον το ιατρικό ιστορικό και η οδοντιατρική μελέτη του περιστατικού το επιτρέπει.
Καιρός να ξεχάσουμε τον μύθο της αποτυχίας των εμφυτευμάτων μετά την τοποθέτηση , και των κλινικών συμπτωμάτων, όπως έντονου πόνου και πρηξιμάτων. Η προσεκτική αξιολόγηση του περιστατικού και η σοβαρή διαχείριση του ασθενούς, με την έννοια της κάλυψης με τα ανάλογα φαρμακευτικά σκευάσματα και του ιατρικού ιστορικού αλλά και της τοποθέτησης, μειώνει στο ελάχιστο και εκμηδενίζει την περίπτωση της αποτυχίας, του πόνου και του πρηξίματος. Από τα πρώτα ραντεβού με μεταβατικές εργασίες μπορείτε επίσης να έχετε την τελική εικόνα του στόματός σας.
Τα αποτελέσματα δε των ανθρώπων που αποκαθιστούν την οδοντοστοιχία τους με εμφυτεύματα είναι εκπληκτικά. Ιδιαίτερα όταν η μελέτη αφορά όχι μόνον θεραπευτική αποκατάσταση των δοντιών αλλά ταυτόχρονα και αισθητική αποκατάσταση
8. Μαύρα σφραγίσματα (αμαλγάματα):
Η εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης από τα αμαλγάματα «μαύρα» σφραγίσματα, στα λευκά -σύνθετες ρητίνες- τα τελευταία 20 χρόνια, έδωσε την δυνατότητα ακόμη και σε κακοσυντηρημένα στόματα με πολλά τερηδονισμένα δόντια και σφραγίσματα, να μπορούμε να αποδώσουμε ένα τέλεια θεραπευτικό αποτέλεσμα με μακροχρόνια αποτελέσματα, ταυτόχρονα με την άριστη αισθητική του στόματος, χωρίς να διακρίνονται τα σφραγίσματα μιας και υπάρχουν επιλογές χρώματος ρητινών που να προσομοιάζουν στο φυσικό μας δόντι πριν τερηδονιστεί.
9. Ορθοδοντική: Ακόμη και στην ορθοδοντική επιστήμη έχουν γίνει αισθητικές παρεμβάσεις έτσι ώστε η εφαρμογή της ορθοδοντικής να επιτρέπεται και στους ενήλικες με λευκά «σιδεράκια» ή διαφανείς ειδικούς νάρθηκες ορθοδοντικής, έτσι ώστε να συνδυάζεται άριστα η θεραπευτική αποκατάσταση του στόματος με την αισθητική χωρίς να επηρεάζει την ψυχολογία του ανθρώπου η αποκατάσταση.
Ακόμη και αν θέλετε να διορθώσετε τα στραβά σας δόντια χωρίς σιδεράκια υπάρχει η δυνατότητα (σε πολλές περιπτώσεις) με lifting δοντιών σε 1 ραντεβού με μόνιμο αποτέλεσμα.
10. Διατροφικές συνήθειες: Τσάι, καφές, κάπνισμα επίσης επηρεάζουν αρνητικά το χαμόγελο διότι δημιουργούν χρωστικές στα δόντια και επιπλέον αλλάζουν αισθητά τα λευκά δόντια, σε σκουρόχρωμα. Ελλιπής λήψη σιδήρου και βιταμίνης C και B, υπερβολικό κάπνισμα, μπορεί να αιτιολογούν έντονες φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδες), κακοσμία και φλεγμονώδεις καταστάσεις στην στοματική κοιλότητα. Τροφές πλούσιες σε σάκχαρο αποτελούν σίγουρα αιτιολογικό παράγοντα για τερηδόνα.
11. Αποφυγή του καπνίσματος: Το κάπνισμα επίσης, δημιουργεί χρωστικές στα δόντια οι οποίες αλλάζουν αισθητά το χρώμα τους, ενώ ενοχοποιείται για φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδα), κακοσμία του στόματος και φλεγμονώδεις καταστάσεις στη στοματική κοιλότητα.
«Η απουσία οδοντιατρικών προβλημάτων, εκτός από το ωραίο χαμόγελο συμβάλλει και στην καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς η στοματική υγιεινή, επηρεάζει τη συνολική μας υγεία» καταλήγει η κ. Κωστομοίρη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου