ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

5 Μαΐ 2024

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ κ. ΙΩΗΛ

Προς τον ευσεβή Κλήρο και τον ευλαβή
λαό της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Αδελφοί και Πατέρες,
Χριστός Ανέστη!

Έφθασε και φέτος η περίλαμπρη εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού. Η Ανάσταση του Χριστού είναι και δική μας Ανάσταση. Στο Σύμβολο της Πίστεως πανηγυρικά το ομολογούμε· «προσδοκώ ανάστασιν νεκρών». Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς επισημαίνει ότι κατά την ανάστασιν των Δικαίων θα αναστηθούν και οι αμαρτωλοί προς αιωνίαν καταδίκην αυτών (Προς την σεμνοτάτην εν μοναζούσαις Ξένην 11,2). Το ίδιο επισημαίνουν και οι Αποστολικές Διαταγές. Λέγουν πως όλοι θα αναστηθούν «στεφανωθήναι επί τοις κατορθώμασιν η κολασθήναι επί τοις πλημμελήμασι» (Αποστ. Διατ. 5, 7). Ο άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης στην επιστολή του προς Φιλιππησίους θα τονίσει ότι όπως ο Πατήρ ήγειρε τον Υιόν Του εκ των νεκρών έτσι θα εγείρει και μας, εάν ποιούμε το θέλημά Του και βαδίζουμε σύμφωνα με τις εντολές Του και εάν αγαπήσουμε όλα όσα αγάπησε Εκείνος· εάν απέχουμε από πάσης αδικίας, πλεονεξίας, φιλαργυρίας, καταλαλιάς και ψευδομαρτυρίας (Φιλιπ. 2,2).
Εντύπωση προκαλεί πως όλες οι πράξεις των ανθρώπων συνδέονται με το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Χαρακτηριστική είναι η φωνή του Κυρίου «εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25, 40). Πίσω από την εφαρμογή των εντολών βρίσκεται ο ίδιος ο Χριστός. Ο Απόστολος Παύλος θα τονίσει, «όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε Χριστόν ενεδύσασθε» (Γαλ. 3, 27). Ο Χριστός ο οποίος έγινε άνθρωπος και υπέστη Σταυρόν και θάνατο και εκ νεκρών ανέστη Αυτός έχει απόλυτο δικαίωμα να μας κρίνει κατά την πανανθρώπινη έγερση κατά την Δευτέρα παρουσία. Εκεί ο καθένας θα κριθεί για τον βίο και τα έργα του. Υπάρχει και πατερική παρατήρηση πως οι πιστοί θα έχουν την ιδέα του προσώπου του Κυρίου (πρβλ. Γεν. 5, 3). Όπως ο Χριστός ο επουράνιος, έτσι και οι επουράνιοι (Α Κορ. 15, 48). Γι’ αυτό ο Απόστολος Παύλος τονίζει και λέγει πως εάν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε η πίστη μας είναι μάταιη (Α Κορ. 15, 17). Ο αποστολικός λόγος είναι σαφής. Κατά την παγκόσμια κρίση άλλοι θα αναστηθούν εις ανάστασιν ζωής και άλλοι εις ανάστασιν Κρίσεως (Ιω. 5, 29).
Έχοντες όλα αυτά κατά νουν καταλαβαίνουμε τα μεγάλη λάθη. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στην παγκόσμια κρίση. Όλα τα πνευματικά τα απορρίπτουν και ασχολούνται μόνο με τα υλικά πράγματα. Δεν πιστεύουν πως υπάρχει και άλλη ζωή. Οι χριστιανοί ξέρουν πολύ καλά πως την μέλλουσα πατρίδα μας επιζητούμε. Άλλωστε και για τον σκοπό αυτόν αγωνίζονται.
Ως Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εύχομαι να διέλθετε άπαντες, κλήρος και λαός, εν ειρήνη την προκείμενη εορτή του Πάσχα.

Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη.
Χαίρετε και υγιαίνετε.

Πάσχα 2024


Ο Μητροπολίτης
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ
Ταπεινός ευχέτης σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: