ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

3 Μαρ 2024

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ανάληψη» του Ηλία Παπαμόσχου στην Έδεσσα


Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσίασης του μυθιστορήματος του Ηλία Παπαμόσχου «Ανάληψη» (εκδόσεις Πατάκης).

Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 στο Παρθεναγωγείο,  στην Έδεσσα.Για το βιβλίο μίλησε η Αποστολία Μαλαδάκη, φιλόλογος, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ.Ε. και ο ίδιος ο συγγραφέας. Προλόγισε η Κατερίνα Αθανασίου, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ.Ε. ενώ ακολούθησε και ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος με το κοινό.

Ο συγγραφέας Ηλίας Παπαμόσχος ανέφερε –μεταξύ άλλων- ότι οι συγγραφείς θα πρέπει να επισκέπτονται τα σχολεία, αφού οι μαθητές θέλουν να μάθουν για τον τρόπο συγγραφής ενός βιβλίου αλλά και να συζητήσουν με τον ίδιο τον συγγραφέα. Ευχή μας η πρόταση αυτή να μπορέσει με έναν τρόπο να θεσμοθετηθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Το βιβλίο

Η Περιστέρω, ένα βενζινοκίνητο ταχύπλοο, κάνει το παρθενικό της ταξίδι στη λίµνη της Καστοριάς. Είναι 13 Ιουνίου του 1929, ανήµερα της Αναλήψεως, κι απ’ το ξηµέρωµα µεταφέρει προσκυνητές στο Δισπηλιό, το λεγόµενο Νησί. Εκεί, κάθε χρόνο τέτοια µέρα, αφού τελεστεί λειτουργία στον ναό της Αναλήψεως, γίνεται πανηγύρι. Το τρίτο δροµολόγιο της Περιστέρως δεν θα φτάσει ποτέ. Ο θνησιγενής έρωτας ενός δασκάλου για µια ψυχοκόρη, το µαταιωµένο όνειρο ενός εφήβου για µια καλύτερη ζωή στην Αµερική, η άγουρη ζωή ενός βρέφους, αλλά και µια άλλη που κυοφορείται σε µήτρα τραγική, αφού βυθίσουν στο πένθος την πόλη, οδηγούν σε µια κάθαρση που πλαταίνει την ορφάνια και επιτείνει τη λιµναία ερηµιά.

Ο συγγραφέας

Ο Ηλίας Λ. Παπαµόσχος γεννήθηκε το 1967 στην Καστοριά. Η Ανάληψη (2023) είναι το όγδοο βιβλίο του. H συλλογή διηγηµάτων του Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες τιµήθηκε µε το Kρατικό Bραβείο Διηγήµατος-Νουβέλας (2016) και µεταφράστηκε στα γαλλικά (Le renard dans l’escalier, εκδ. Le miel des anges 2018). Διηγήµατά του έχουν µεταφραστεί στα γαλλικά, στα σουηδικά και στα αλβανικά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης η συλλογή διηγηµάτων του Η µνήµη του ξύλου (2019), η οποία µεταφράστηκε στα γαλλικά (La memoire du bois, εκδ. Le miel des anges, 2020), και το µυθιστόρηµά του Η καταγωγή της λύπης (2021), το οποίο επίσης µεταφράστηκε στα γαλλικά (L’origine de la tristesse, εκδ. Le miel des anges, 2023).

Δεν υπάρχουν σχόλια: