ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

26 Φεβ 2024

Υπόμνημα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείων του Δήμου Ωραιοκάστρου για τραπεζοκόμους στα νηπιαγωγεία

Για ακόμα μια χρονιά, δυστυχώς, εμείς οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων του Δήμου Ωραιοκάστρου, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της σίτισης των παιδιών μας στη ζώνη «Μεσημβρινό γεύμα – Διατροφική αγωγή», του αναβαθμισμένου προγράμματος ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

Από την εμπειρία μας σε όσα Νηπιαγωγεία του Δήμου είχαν τοποθετηθεί τραπεζοκόμοι, η συμβολή τους στην καθημερινή λειτουργία της σχολικής μονάδας υπήρξε σημαντική. Η προσφορά τους στην ομαλή λειτουργία του συνόλου της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην καθημερινή αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που προκύπτουν μέσα στην σχολική κοινότητα ήταν σημαντική, απόλυτα χρήσιμη και απαραίτητη. Ο τερματισμός της σύμβασής τους πριν από τη λήξη της σχολικής περιόδου, δημιούργησε ξανά σοβαρότατες δυσκολίες στην ομαλή σχολική ζωή των παιδιών μας.

Πλέον τα παιδιά μας βρίσκονται στο σχολείο από τις 7.45 π.μ. και παραμένουν ,αρκετές φορές, μέχρι και τις 17.30. Σε αυτές τις συνθήκες καλούνται αναγκαστικά να φάνε κρύο ή πρόχειρο φαγητό που τους έχουμε δώσει γιατί σε κανένα σχολείο μας δεν υπάρχει τραπεζοκόμος (βοηθητικό προσωπικό) που πληροί τις προδιαγραφές για το ζέσταμα και σερβίρισμα του φαγητού των παιδιών μας. Τα σχολεία καταφεύγουν σε προσωρινές λύσεις ανάλογες των δυνατοτήτων τους χωρίς να δίνεται κεντρικά λύση στο πρόβλημα.

Για την διαδικασία σίτισης και την διατροφική αγωγή είναι υπεύθυνοι οι τραπεζοκόμοι που Χωρίς αυτούς δεν μπορούν να τηρηθούν πλήρως οι κανόνες υγιεινής κατά τη μεταφορά, διατήρηση και την αναθέρμανση των τροφίμων που φέρνουν οι μαθητές από το σπίτι τους ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής κατανάλωση τους.

Επιπλέον δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στα περισσότερα σχολεία του δήμου μας:
 σχολεία χωρίς εξοπλισμένη κουζίνα με θερμό θάλαμο που είναι αναγκαίος  για την διαδικασία σίτισης των παιδιών μας ή πολύ μικρούς χώρους για τη διαδικασία διατήρησης και αναθέρμανσης.
 σχολεία χωρίς τραπεζαρίες και αναγκαστικά το μεσημβρινό γεύμα γίνεται στις αίθουσες διδασκαλία.

Το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης θεσμοθετημένης τραπεζοκόμου στα σχολεία μας γιγαντώνεται, αφού παρατηρείται μεγάλη αύξηση των παιδιών που παραμένουν πλέον στο ολοήμερο και διευρυμένο σχολείο. Θεωρούμε ότι η μη τοποθέτηση τραπεζοκόμου στα ολοήμερα σχολεία αποτελεί μια τεράστια υποβάθμιση του ρόλου του καθώς και της ποιότητας της ζωής των παιδιών μας, αφού υπονομεύει τις προσπάθειες όλων μας για την υγιή και αρμονική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Για την λύση όλων των παραπάνω, οι γονείς των νηπιαγωγείων του Δήμου Ωραιοκάστρου απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς

·         Την επαναπρόσληψη των τραπεζοκόμων σε όλα τα νηπιαγωγεία του δήμου μας.

·         Την οριστική λύση της πλήρους στελέχωσης όλων των σχολικών μονάδων, μέσα από την άμεση, απαραίτητη και αναγκαία κρατική χρηματοδότηση ώστε να έχουν με μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ουσιαστικά.

·         από τον Δήμο Ωραιοκάστρου να προχωρήσει στη διαμόρφωση ειδικών χώρων σίτισης (κουζίνες –τραπεζαρίες) με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Συνυπογράφουν οι  Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των εξής νηπιαγωγείων :

1⁰ Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου

2⁰ Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου

1⁰ Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου

2⁰ Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου

3⁰ Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου

4⁰ Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου

5⁰ Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου

6⁰ Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου

Νηπιαγωγείο Δρυμού

Νηπιαγωγείο Λητής

Νηπιαγωγείο Πενταλόφου

Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας

Νηπιαγωγείο Μελισσοχωρίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: