ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

14 Φεβ 2024

Ποια η πορεία εφαρμογής του “Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” στην Κ. Μακεδονία;

Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ… 
 Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε σήμερα η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” προς τη διοίκηση της Περιφέρειας, σχετικά με την πορεία εφαρμογής του “Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” (ΠεΣΠΚΑ). 
 Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο εγκρίθηκε μόλις πριν έναν χρόνο, η παράταξη θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την εφαρμογή του, όπως και την αποκατάσταση των ανεπαρκειών του. Γι’ αυτό και ζητά να ενημερωθεί εάν έχει τεθεί σε εφαρμογή το ΠεΣΠΚΑ, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά στόχο, ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί και σε ποιους τομείς. Και πιο συγκεκριμένα: σε ποια φάση εφαρμογής βρίσκεται η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, ποιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και τι συγκεκριμένο έγινε στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. 
 Δήλωση του επικεφαλής της παράταξης, Γ. Μυλόπουλου: «Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας προχωρεί στην εποχή της Κλιματικής Κρίσης χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προσαρμογή της στις νέες και δυσμενείς κλιματικές συνθήκες και χωρίς θωράκιση απέναντι στα Ακραία Φαινόμενα. Που σήμερα πια δεν είναι και τόσο ακραία, αφού συμβαίνουν όλο και πιο συχνά και αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας χτυπήσουν. Όπως χτύπησαν με ολέθρια αποτελέσματα, γιατί βρήκαν ανέτοιμες το καλοκαίρι τις περιφέρειες, στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Ρόδο, τον Έβρο και την Αττική. Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική προστασία των λεκανών απορροής δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η πραγματικότητα για την ΠΚΜ. Ούτε τα επιμέρους, αποσπασματικά, χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο αντιπλημμυρικά έργα κατά τόπους, χωρίς ενιαία και δυναμική αντίληψη για την μεταξύ τους αλληλεπίδραση στην αντιπλημμυρική προστασία, μπορεί να είναι η απάντηση στην ανάγκη προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Μακριά από κάθε πνεύμα δημιουργίας εντυπώσεων, υποβάλαμε σήμερα, στο ξεκίνημα της θητείας του νέου περιφερειακού συμβουλίου, σχετική ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Γιουτίκα. Με σκοπό το έγκαιρο άνοιγμα της συζήτησης για ένα κορυφαίας σημασίας ζήτημα, ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑ ΩΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ, ΩΣ ΕΠΙΜΗΘΕΑΣ». 
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 
 ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Γιουτίκα 
 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα
 Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση 
 Θέμα: Πορεία εφαρμογής ΠεΣΠΚΑ. 
 Στις 21 Μαρτίου 2022, σε συνεδρίαση της Επ. Ανάπτυξης, εγκρίθηκε η ΣΜΠΕ του “Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας”. Το συνολικό σχέδιο εγκρίθηκε σε συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής, στις 31 Μαΐου 2023. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΠεΣΠΚΑ ΠΚΜ, οι βασικοί στόχοι του είναι: Συστηματοποίηση και βελτίωση της διαδικασίας λήψης (βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων) αποφάσεων σχετικών με την προσαρμογή και η εφαρμογή αυτών στις δράσεις των φορέων της Περιφέρειας. Σύνδεση της προσαρμογής με την προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου. Προώθηση δράσεων και πολιτικών προσαρμογής σε όλους τους τομείς της οικονομίας με έμφαση στους πλέον ευάλωτους. Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των δράσεων και πολιτικών προσαρμογής. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. 
 Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε: 
 Έχει τεθεί σε εφαρμογή το ΠεΣΠΚΑ ΠΚΜ;
 Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά στόχο; 
 Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί και σε ποιους τομείς; 
 Σε ποια φάση εφαρμογής βρίσκεται η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των δράσεων και πολιτικών προσαρμογής; 
 Ποιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα;
 Τι συγκεκριμένο έγινε στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: