Έχεις ακούσει για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ);
Έχεις καταλάβει αν είναι κάτι που ήδη υπάρχει ή έρχεται σύντομα;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κοντά μας εδώ και χρόνια!
Με τη βοήθεια των βιβλίων και των ταινιών επιστημονικής φαντασίας φυσικά!
Όλοι μπορούμε να φανταστούμε ένα πιο αυτοματοποιημένο μέλλον, σύμφωνα με όσα έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης.
Τι είναι όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Ποια είναι τα όρια;
Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο που θα κυριαρχούν τα robot;
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σκέφτονται την ΤΝ, σκέφτονται μηχανές που διαθέτουν κάποιο είδος ανθρώπινης νοημοσύνης.
Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, η ΤΝ χωρίζεται σε 3 κύρια στάδια:
ANI: Artificial Narrow Intelligence – Τεχνητή Στενή Νοημοσύνη
AGI: Artificial General Intelligence – Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη
ASI: Artificial Super Intelligence – Τεχνητή Σούπερ Νοημοσύνη
Στάδιο 1 – ANI: Artificial Narrow Intelligence – Τεχνητή Στενή Νοημοσύνη
Συχνά ονομάζεται και Αδύναμη ΤΝ, και είναι ήδη ενσωματωμένη στην καθημερινή μας ζωή.
Έχει ήδη μεταμορφώσει τον τρόπο που ζούμε, αλλά έχει και τους περιορισμούς της, γιατί είναι προϊόντα και εφαρμογές που μπορούν να κάνουν πολύ καλά, συγκεκριμένες εργασίες.
Πολλοί από εμάς αλληλοεπιδρούμε με την ANI σε καθημερινή βάση, όταν μιλάμε με τη Siri, την Alexa και την Cortana στις συσκευές μας ή έχουμε αναγνώριση προσώπου και δαχτυλικού αποτυπώματος κατά το άνοιγμα του τηλεφώνου μας!
Επίσης εφαρμογές ANI είναι τα προγράμματα επιτραπέζιων παιχνιδιών, όπως το σκάκι, το Risk και το τάβλι, κα. Μαθαίνουν να παίζουν εξαιρετικά, αλλά μόνο το παιχνίδι για το οποίο εκπαιδεύονται.
Στάδιο 2 – AGI Artificial General Intelligence – Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη
Για να φθάσουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η AGI θα πρέπει να αποδώσει καρπούς. AGI σημαίνει ότι μια μηχανή θα είναι ικανή να κατανοεί τον κόσμο, καθώς και τους ανθρώπους. Και ταυτόχρονα, διατηρώντας την ικανότητα να μαθαίνει πώς να εκτελεί ένα τεράστιο φάσμα εργασιών. Στην πραγματικότητα, η AGI είναι μια υποθετική μορφή ΤΝ που δεν είναι ακόμα λειτουργική. Υπάρχει το δυναμικό, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι δεκαετίες μακριά!
Σύμφωνα με μια μελέτη των Muller και Vincent C., 100 κορυφαίοι ερευνητές της ΤΝ έχουν συνολική εκτίμηση κατά 90% ότι η AGI θα είναι ανάμεσά μας μέχρι το 2070.
Για να διαπιστωθεί εάν μια εφαρμογή ή ένα μηχάνημα είναι πραγματικά AGI, πρέπει να περάσει με επιτυχία τις εξής δοκιμές:
Δοκιμή Τούρινγκ
Σε αυτή τη δοκιμή, 2 άνθρωποι και μια μηχανή κοιτάζουν κάτι για πρώτη φορά και συζητούν γι αυτό. Η συνομιλία καταγράφεται και ένας αξιολογητής καθορίζει ποιο είναι το μηχάνημα. Το μηχάνημα αποκλείεται μόνο εάν ο αξιολογητής είναι θετικός, μπορεί να το αναγνωρίσει. (δείτε το Touring Test στη Wikipedia )
Η Δοκιμή Καφέ (Wozniak)
Εάν οι μηχανές AGI κατανοούν τον κόσμο όπως και οι άνθρωποι, πρέπει να ξέρουν πώς να κάνουν έναν καλό καφέ. Σε αυτή τη δοκιμή ένα ρομπότ ΤΝ καλείται να πάει σε ένα μέσο σπίτι και να καταλάβει πώς να κάνει καφέ. Η δοκιμή περιλαμβάνει την εύρεση της καφετιέρας, την προσθήκη καφέ, καθώς και την προμήθεια μιας κούπας και τη σωστή παρασκευή του ζεστού ποτού.
Δοκιμή Φοιτητών Ρομπότ
Μια κυριολεκτική δοκιμή!
Μια μηχανή θα μπορεί να παίρνει τα ίδια πανεπιστημιακά μαθήματα με τους ανθρώπους και να ολοκληρώνει με επιτυχία τις εξετάσεις. Εδώ ένα θέμα συζήτησης είναι ότι τα μηχανήματα ίσως να υπερτερούν, επειδή έχουν ενσωματωμένα στοιχεία από τις μηχανές αναζήτησης.
Δοκιμή Απασχόλησης
Εδώ πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για έναν κόσμο με Robot Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή η δοκιμή καθορίζει εάν μια μηχανή μπορεί να εκτελέσει τις ίδιες εργασίες, τουλάχιστον το ίδιο καλά με τους ανθρώπους!
Στάδιο 3: ASI: Artificial Super Intelligence – Τεχνητή Σούπερ Νοημοσύνη
Ακριβώς όταν νομίζουμε ότι η ΤΝ έχει φτάσει στα όριά της, έρχεται η ΤΝ της ΤΝ!
Η Υπερ-Νοημοσύνη είναι αρκετά αυτονόητη.
Ο φιλόσοφος της Οξφόρδης Nick Bostrom περιγράφει την ASI ως
Kάθε διάνοια που υπερβαίνει κατά πολύ τις γνωστικές επιδόσεις των ανθρώπων, σε σχεδόν όλους τους τομείς ενδιαφέροντος.
Και πάλι, αυτή είναι μια υποθετική κατάσταση, που εκτιμάται ότι απέχει δεκαετίες.
Η ASI θα έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως και θα ενέχει τεράστιους κινδύνους. Ο Stephen Hawkings φοβόταν ότι η ανάπτυξή της μπορεί να είναι το χειρότερο γεγονός στην ιστορία του πολιτισμού μας. Αν δημιουργήσουμε υπερ-ευφυείς μηχανές, μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο την ίδια μας την ύπαρξη!
Η πραγματικότητα είναι ότι η εξέλιξη της ΤΝ δεν έχει όριο, δεν έχει τέλος.
Και ανάλογα τους τρόπους που θα την διαχειριστούμε, μπορεί είναι ένα εργαλείο για τους ανθρώπους, ώστε να βελτιώσουμε την ύπαρξή μας και τις συνθήκες διαβίωσής μας.
Οπότε στο κύριο ερώτημα αν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να φέρει περισσότερα θετικά ή αρνητικά στην ανθρωπότητα, μια κυρίαρχη άποψη είναι ότι
Με την Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να βαδίζουμε προσεκτικά, ενώ ταυτόχρονα την αγκαλιάζουμε.
Πηγή: gemmo.ai
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου