ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

25 Ιαν 2023

Ενημέρωση απο την ΠΚΜ-Με θετικό πρόσημο η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφεραν να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους πορεία, παρά τις αναταράξεις της τελευταίας διετίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το One Stop Liaison Office και την Αυτοτελή Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός αυτό, καθώς η επιχειρηματικότητα αποτελεί πυλώνα της οικονομίας, ενώ η προστιθέμενη αξία της είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν οι νεοεισερχόμενες εταιρείες εξελίσσονται σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και δημιουργούν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 17% αύξηση των startups το τελευταίο εξάμηνοδραστηριοποιούνται πλέον 97 εγκεκριμένες από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων νεοφυείς επιχειρήσεις. Την πρώτη θέση της κατάταξης σε πλήθος επιχειρήσεων και συνολικής χρηματοδότησης στην Περιφέρεια κατέχει ο τομέας των Βιοεπιστημών και ακολουθούν οι τομείς των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) που συγκεντρώνουν και το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων, του Περιβάλλοντος και της Αγροδιατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων εγκρίθηκε συνολικά το 75% των αιτήσεων ένταξης των start-ups, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις οποίες οι 8 με την Ταχεία Διαδικασία (Fast-Track).

Επιπλέον, η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων σε μία Περιφέρεια παράγει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και τονώνει πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας συνδράμοντας στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.

Το 2020 αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) 77%, η οποία προήλθε από την προσέλκυση 39 ΑΞΕ, έναντι 22 το 2019 και 11 κατά μέσο όρο ανά έτος την προηγούμενη εικοσαετία (2000-2019), παρ’ όλη τη μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ετήσια επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα για πρώτη φορά στην 23η θέση μεταξύ 51 χωρών. Επίσης, την κατατάσσει στους 10 πιο ελκυστικούς προορισμούς για ξένες επενδύσεις (8η θέση) και στις τρεις ελκυστικότερες αμέσως μετά τις έξι ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης και το Βέλγιο.

Σε εθνικό επίπεδο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ξένων επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα και των νεοφυών επιχειρήσεων, σημειώνεται στην Αττική, που προσελκύει περίπου δύο στις τρεις ΑΞΕ και startups (67%) και δεύτερη ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία σε ποσοστό περίπου 15%.

Τα υψηλά ποσοστά, βέβαια, ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα και βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Η έμφαση, ωστόσο, σε ποιοτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά αποφέρει υψηλότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και σε ανθεκτικότερες επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας διαγνώσει την ανάγκη παρέμβασης έχει εντάξει την ενίσχυση της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας στο Πρόγραμμα ‘Κεντρική Μακεδονία’ 2021-2027, με σκοπό την προώθηση της σύστασης και της προαγωγής της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης και καινοτομίας για την ίδρυση και αρχική λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: ris3rcm.eu, στην πλατφόρμα διερεύνησης τάσεων www.horizonscanning.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia/

TWITTER: https://twitter.com/RIS3RCMakedonia.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

-Μαντζανάκης Σταύρος 2313 319668

-Λαγκάνη Χριστίνα 2313 319667

-Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος 2313319790

-Γουλάπτση Μαρία 2313 319705

E-mail: info@ris3rcm.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: