Αμείλικτα ερωτήματα προκαλούν οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής της Έδεσσας στο αστικό πράσινο της πόλης την τελευταία δεκαετία .
Τσιμεντοποιήσεις , κακόγουστες αναπλάσεις, αποψιλώσεις των δημοτικών χώρων, πάρκων και σημείων αναφοράς της και εκατοντάδες κοπές δένδρων πόλης συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό απαξίωσης της πάλαι ποτέ πόλης των νερών και του πράσινου.
Ακόμη χειρότερα ,τα τελευταία τέσσερα χρόνια κόπηκαν ολοσχερώς η ακρωτηριάσθηκαν βάναυσα 5 πλατάνια από τα οποία τα τέσσερα ήταν υπεραιωνόβια 300 ετών και πάνω. Δύο(2) στο πάρκο των καταρρακτών ,δύο(2) στο πάρκο «Κιουπρί» και ένα (1) στο πάρκο 25ης Μαρτίου που αφού πρώτα ακρωτηριάστηκε για να γίνει τηλεοπτική κεραία προς χάριν του αναψυκτηρίου που λειτουργούσε εκεί εξαφανίστηκε από προσώπου γής μετά τις πρόσφατες «αναπλάσεις» στο όνομα του έργου «Ενοποίηση του Εμπορικού με το Ιστορικό Κέντρο της Έδεσσας» οπότε το πάρκο ισοπεδώθηκε, αποψιλώθηκε και τσιμεντοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του.
Κατά μια περίεργη σύμπτωση τα πλατάνια αυτά που επιβίωσαν για εκατοντάδες χρόνια υπέστησαν αυτήν την βαρβαρότητα την τελευταία τετραετία τής Δημαρχίας Δημήτρη Γιάννου (Dimitri Giannou) .
Σε καμιά άλλη περίπτωση στο παρελθόν επί άλλων δημάρχων δεν έγινε κάτι αντίστοιχο.
Οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις- κλαδεύσεις στα πλατάνια απαιτούν σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Δασολογίας ιδιαίτερη γνώση και εξειδίκευση που είναι αμφίβολο αν αυτή υπήρξε η και αν αναζητήθηκε στις παραπάνω περιπτώσεις όπως στον άγριο ακρωτηριασμό του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο πάρκο «Κιουπρί» από τα αλυσοπρίονα του εργολάβου που αλυχτούσαν από 19-10-22 ως και 26-10-22.
Παρόμοιο ακρωτηριασμό-κοπή είχε υποστεί γειτονικό υπεραιωνόβιο πλατάνι τον Ιούλιο του 2018!
Μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ,Καθαριότητας και Πρασίνου Έδεσσας για «έγκριση κλαδέματος ανανέωσης» δυο πλατάνων στο πάρκο «Κιουπρί» το Δασαρχείο ενέκρινε στις 12-7-22 την κοπή του ενός πλατάνου χωρίς να αναφέρεται κάποια ασθένεια η αιτία κοπής καθώς και την κλάδευση του άλλου γειτονικού του πρώτου που είχε ήδη ακρωτηριασθεί τον Ιούλιο του 2018 εκτιμώντας ότι «τυχών ξερά τμήματα του τελευταίου μπορεί υπό ακραίες συνθήκες ανέμου να οδηγήσουν στην πτώση τους και τον τραυματισμό διερχόμενων πολιτών».
Και εδώ αρχίζει το θέατρο του παραλόγου.
Ενώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ,Καθαριότητας και Πρασίνου Έδεσσας στο αίτημά της προς το Δασαρχείο στις 8-6-22 ζητούσε άδεια για αυστηρό κλάδεμα με μείωση του ύψους του πρώτου πλάτανου στα 10 μ. το τελευταίο ανέκρινε την ολοσχερή κοπή του δένδρου ,όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου στις 26-10-22 ,που όμως δεν εφαρμόσθηκε στην πράξη αφού η κοπή έγινε ως τα 5 μ. περίπου από το έδαφος ως δήθεν ένδειξη της «οικολογικής ευαισθησίας» της Δημοτικής Αρχής όπως έντεχνα αφήνεται να εννοηθεί στο δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 26-10-22.
Στην προσπάθειά της να στηρίξει το επιχείρημα για την επικινδυνότητα του δένδρου η Δημοτική Αρχής δημοσίευσε στο δελτίο τύπου επιλεκτικά 5 φωτογραφίες μόνο «σάπιων» κλαδιών από τις οποίες συμπτωματικά οι 2 είναι από το ίδιο κλαδί ενώ άλλες με υγιέστατα κλαδιά και κορμό αποκλείστηκαν.
Η διαδικασία κοπών και ακρωτηριασμών πραγματοποιήθηκε από ανειδίκευτα μέλη εργολαβικού συνεργείου χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό ( στολές, κράνη) ενώ είναι αμφισβητείται το αν υπήρξε παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών και υπαλλήλων για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
Στο ίδιο δελτίο τύπου προκλητικά αναφέρεται πως «φυσικά όσα δένδρα έχουν κοπεί στον αστικό ιστό της πόλης έχουν αντικατασταθεί με φυτεύσεις περισσότερων δένδρων».
ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΟ ΨΕΜΑ!
Όλη η πόλη γνωρίζει πως όχι μόνον μεμονωμένα δένδρα αλλά και ΔΕΝΔΡΟΟΣΤΟΙΧΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ κόπηκαν για να αντικατασταθούν όχι από άλλα δένδρα αλλά από πλακάκια όπως προκύπτει από το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο και όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση .
Ενδεικτικά αναφέρουμε τίς περιπτώσεις των οδών Αρχ.Νικοδήμου (πίσω από την Εθνική Τράπεζα) , Ολυμπιάδος (πίσω από το Διοικητήριο) και Καραολή (πάρκο Καταρρακτών) όπου σε κάθε μια κόπηκαν και αντικαταστάθηκαν από ΠΛΑΚΑΚΙΑ πάνω από δέκα δένδρα, την δενδροστοιχία της οδού 25Ης Μαρτίου όπου κόπηκαν πρόσφατα 31 μεγάλα δένδρα (σοφόρες) για την οποία έχει προϋπάρξει έκθεση της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή αρχιτεκτονικής τοπίου του Α.Π.Θ. Γιάννη Τσαλικίδη σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ως «η αρτιότερη δενδροστοιχία από πλευράς συντήρησης και πυκνότητας» ενώ τονίζεται πως «Υπάρχει ανάγκη διατήρησης των υπαρχόντων δένδρων και συμπλήρωσης των κενών και ανόμοιων ειδών ,από Σοφόρες, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και ενότητα».
Οι νοσηρές εμμονικές ιδεοληψίες της Δημοτικής Αρχής ,επί δημαρχίας Γιάννου , που εργαλειοποίησε στο έπακρο το σχεδόν προ εικοσαετίας ατυχές δραματικό περιστατικό στο Σιδ.Σταθμό Έδεσσας, για την επικινδυνότητα των δένδρων , κύρια των μεγάλων, σε συνδυασμό με τον περιβαλλοντικό σκοταδισμό που την διακατέχει δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέϊλ που υπονομεύει την πράσινη κληρονομιά της πόλης, την ίδια της την ύπαρξη.
Τη στιγμή που σε άλλες πόλεις στην Ευρώπη αλλά και σταδιακά στην Ελλάδα δρομολογούνται προγράμματα προσαρμογής στην ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και την υπερθέρμανση των πόλεων με τη ενίσχυση του πράσινου δυναμικού τους στην πόλη της Έδεσσας η Δημοτική Αρχή κάνει το αντίθετο.
Δυστυχώς όμως για την πόλη η αντιπολίτευση στο δήμο Έδεσσας χλιαρή ως ανύπαρκτη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είτε λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής ευαισθησίας είτε λόγω ευθυνοφοβίας και πολιτικού κόστους δεν είναι άμοιρη των ευθυνών της γι’ αυτά τα γεγονότα αφήνοντας την πόλη στο έλεος των επιλογών της διοίκησης Γιάννου.
Με τίς ευθύνες να επιμερίζονται σε όλες τις συλλογικές οντότητες της τοπικής κοινωνίας και κύρια των «πολιτιστικών» συλλόγων, αλλά και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά για την αδιαφορία τους απέναντι στην κακοποίηση της πόλης δε θα πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο κάποιων τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που στοχοποίησαν και κατασυκοφάντησαν όσους πολίτες αντιτάχθηκαν στην τσιμεντοποίηση του πάρκου της 25ης Μαρτίου την άνοιξη του 2006 με σκοπό την εκεί ανέγερση Μουσείου ενώ αρχικά είχε προεπιλεγεί άλλος χώρος στην παραδοσιακή συνοικία «Βαρόσι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου