5 Οκτ 2022
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη συνάντηση των εταίρων του έργου «CESME+: Κυκλική Οικονομία για τις ΜμΕ-Πρόσθετες δράσεις» στο Seinäjoki της Φινλανδίας
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 3η και τελευταία συνάντηση των εταίρων των πρόσθετων δράσεων του έργου CESME+ με τίτλο «Κυκλική Οικονομία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Seinäjoki της Φινλανδίας.
Τη συνάντηση συνδιοργάνωσαν οι εταίροι Περιφέρεια South Ostrobothnia και η εταιρεία ανάπτυξης επιχειρηματικότητας JPYP. Το έργο CESME+, το οποίο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG EUROPE και αποτελεί συνέχεια του έργου CESME, το οποίο ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 2020. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος και η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ ως επικεφαλής εταίρος. Συνολικά στο έργο συμμετέχουν 7 εταίροι από 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Βουλγαρία), οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν συνολικά από 9 άτομα.
Στην έναρξη της συνάντησης η εκπρόσωπος της Ανατολικής ΑΕ Βάσω Παπαδοπούλου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εταίρους, προκειμένου να παρουσιάσουν τα εργαλεία πολιτικής των 4 συμμετεχόντων περιφερειών και τις αλλαγές που προέκυψαν από το έργο CESME+.
Η αλλαγή πολιτικής που στοχεύει η Ιταλία (Emilia Romagna) αφορά στη βελτίωση της διακυβέρνησης, επηρεάστηκε από την καλή πρακτική της Φινλανδίας «Climate and circular economy roadmap for South Ostrobothnia» και έχουν ήδη γίνει τα αρχικά βήματα. Η Φινλανδία (South Ostrobothnia) στοχεύει αλλαγή στο εργαλείο πολιτικής της σε ότι αφορά στα νέα έργα και δράσεις, με έμπνευση από τις καλές πρακτικές της Ιταλίας «The Sustainable Innovators Awards» και «the Barresi Award». Η Βουλγαρία στοχεύει σε διαρθρωτική αλλαγή στο εργαλείο πολιτικής της, με έμπνευση από την καλή πρακτική της Φινλανδίας «Climate and circular economy roadmap for South Ostrobothnia» και από τις καλές πρακτικές της Ιταλίας «The Sustainable Innovators Awards», «the Barresi Award» και «The new metropolitan covenant for the work and for the sustainable development». Οι προτεινόμενες δράσεις έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από τις κυβερνητικές αρχές.
Η Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία) στοχεύει σε διαρθρωτική αλλαγή στο εργαλείο πολιτικής της, με έμπνευση από την καλή πρακτική της Βουλγαρίας «New generation packing materials» και την καλή πρακτική της Φινλανδίας «Supporting sustainable growth and vitality in regions».
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής εταίρο και συζητήθηκαν τα τεχνικά και οικονομικά θέματα του έργου, καθώς και οι δράσεις που ολοκληρώθηκαν κατά το 1ο και 2ο εξάμηνο. Αναλύθηκαν οι εκκρεμότητες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2ου εξαμήνου και μέχρι το κλείσιμο του έργου (31.03.2023). Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης παρουσιάστηκαν στους εταίρους οι δράσεις κυκλικής οικονομίας του αποστακτηρίου Kyro Distillery, μέσω ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του. Ακολούθησε παρουσίαση και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του κέντρου ανακύκλωσης Etappi-REPoint Centre.
Τη 2η ημέρα της συνάντησης τους εταίρους υποδέχθηκε ο Διευθυντής Σχεδιασμού της Περιφέρειας South Ostrobothnia Antti Saartenoja. Στη συνέχεια ο Kari Laasasenaho, Senior RDI expert του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Seinajoki, παρουσίασε τη Φινλανδική καλή πρακτική MuoviSampo, η οποία αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Επίσης παρουσιάστηκαν τα νέα της πορείας του έργου (LSG meetings, δημοσιεύσεις, κλπ) από τις 4 χώρες, καθώς και οι καλές πρακτικές που δεν είχαν παρουσιαστεί ακόμα σε προηγούμενες συναντήσεις.
Πριν το κλείσιμο της συνάντησης δόθηκε χρόνος για συζήτηση στις προοπτικές του έργου, μετά την ολοκλήρωσή του, καθώς και ιδέες και προτάσεις για νέες συνεργασίες μεταξύ των εταίρων και των συνεργατών τους. Συζητήθηκαν η δυνατότητα για δημιουργία πλατφορμών κυκλικής οικονομίας, προοπτικές για έργα που σχετίζονται με ανάλυση κόστους-οφέλους (πχ: ποιο είναι το κόστος για την απομάκρυνση των απορριμμάτων), παραδείγματα εφαρμογής κυκλικής οικονομίας (πχ: χρήση των ελαστικών που έχουν αποσυρθεί), τρόπους μέτρησης της κυκλικότητας, προκλήσεις στη βιομηχανική συμβίωση, εκπαίδευση βιομηχανιών, η δημιουργία hubs και η προσέγγιση σε νέα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.interregeurope.eu/cesme/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου