ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

16 Αυγ 2022

Πόσες μπανάνες την ημέρα πρέπει να τρως

Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα αλλά όπως συμβαίνει με κάθε τροφή χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της. Οι μπανάνες είναι νόστιμες και βολικές αλλά η θρεπτική τους αξία είναι αυτή που τις κάνει να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα φρούτα. Αποτελούν μία καλή πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες C και B6. Μια μεσαίου μεγέθους, φρέσκια μπανάνα (118 γραμμάρια) παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: 
 Θερμίδες: 105 Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια Λίπος: 0,3 γρ Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο Βιταμίνη C: 17% της Ημερήσιας Αξίας (DV) Βιταμίνη Β6: 22% της DV Κάλιο: 12% του DV Μαγγάνιο: 16% του DV Μαγνήσιο: 8% του DV 
Οι μπανάνες περιέχουν επίσης διάφορες φυτικές ενώσεις που μπορεί να μειώσουν το στρες , τη φλεγμονή και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Η προσθήκη μπανάνας στη ρουτίνα σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ολόκληρων φρούτων και να προάγετε τη γενική σας υγεία. 
Πολύ χαμηλό σε πρωτείνη και λίπη 
Η μεγάλη πλειοψηφία των θερμίδων σε μπανάνες προέρχονται από υδατάνθρακες. Παρέχουν μόνο αμελητέες ποσότητες λίπους και πρωτεΐνης. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη και το λίπος μαζί συνιστούν λιγότερο από 8% του συνολικού θερμιδικού περιεχομένου μία μπανάνας. Η πρωτεΐνη είναι ένα μεγάλο δομικό συστατικό του σώματός σου, και απαιτείται για τη σωστή ανοσοποιητική λειτουργία, την αναδόμηση των ιστών, το χτίσιμο των μυών και την υγεία των οστών. Παράλληλα, τα λίπη παρέχουν ενέργεια, βοηθούν με την απορρόφηση των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών και παίζουν ένα ρόλο στην παραγωγή ορμόνης και την υγεία του εγκεφάλου. Επειδή οι μπανάνες υπολείπονται όσον αφορά αυτά τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, δεν επαρκούν από μόνα τους ως ένα διατροφικά ολοκληρωμένο γεύμα. Αν η μπανάνα εόναι ένα από τα αγαπημένα σου σνακ, σκέψου την πιθανότητα να το συνοδεύσεις με μία πηγή υγιούς λίπους και πρωτεΐνης, όπως φυστικοβούτυρο, μια χούφτα καρύδια ή ένα βραστό αυγό, για να την κάνετε πιο ισορροπημένη διατροφικά. 
 Παν μέτρον άριστον
 Οι μπανάνες είναι μια υγιεινή προσθήκη σε σχεδόν κάθε δίαιτα, αλλά η υπερβολική ποσότητα οποιουδήποτε μεμονωμένου φαγητού - συμπεριλαμβανομένων των μπανανών - μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Οι μπανάνες συνήθως δεν θεωρούνται τροφή με πολλές θερμίδες. Ωστόσο, εάν η συνήθεια της μπανάνας σας κάνει να τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθυγιεινή αύξηση βάρους. Επιπλέον, πάνω από το 90% των θερμίδων στις μπανάνες προέρχονται από υδατάνθρακες Στις άγουρες ή πράσινες μπανάνες , η κύρια πηγή υδατανθράκων προέρχεται από το άμυλο. Καθώς ο καρπός ωριμάζει, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη. Έτσι, από τη στιγμή που η μπανάνα σας είναι αρκετά ώριμη για να φάτε, ένα μεγάλο ποσοστό των θερμίδων μπορεί να προέρχεται από τη ζάχαρη ( 8 ). Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων —χωρίς να εξισορροπηθεί με πρωτεΐνες και υγιή λίπη— θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα πιο δύσκολο για όσους πάσχουν από παθήσεις σακχάρου στο αίμα, όπως ο διαβήτης ή ο προδιαβήτης. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών μπανανών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, ειδικά εάν δεν αφήνετε χώρο για τροφές που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τις μπανάνες, όπως πρωτεΐνες, λίπος, ασβέστιο, βιταμίνη D και σίδηρος. 
 Πόσες μπανάνες πρέπει να τρως 
Η ισορροπία και η ποικιλία είναι δύο πολύ σημαντικοί παράμετροι για μία υγιή δίαιτα. Το σώμα σου είναι ένα περίπλοκο σύστημα που απαιτεί πολλά είδη θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει σωστά. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός σου είναι να τρως μια ποικιλία τροφών από κάθε ομάδα τροφίμων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός μπανανών που να τις κάνει αυτόματα καλές ή κακές. Εξαρτάται πραγματικά από τις μοναδικές σας ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Θεωρητικά, θα μπορούσατε να φάτε όσες μπανάνες θέλετε, αρκεί να μην καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες, να μην αντικαθιστάτε άλλα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας ή να βλάπτετε την υγεία σας με άλλους τρόπους. Επομένως, μία έως δύο μπανάνες την ημέρα θα θεωρούνταν πιθανώς μέτρια πρόσληψη για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία από άλλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα , λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: