ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

14 Ιουν 2022

Πόσο «φυσιολογική» είναι η «κίτρινη βλέννα» στις ακτές της Πιερίας;

Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σχετικά με την ποιότητα των νερών στις ακτές Πιερίας, μετά και τις καταγγελίες των οποίων έγινε δέκτης και αφορούσαν την «κίτρινη βλέννα» που εμφανίστηκε στις αρχές Ιουνίου και απέτρεπε τους επισκέπτες της περιοχής να μπουν στη θάλασσα.

Παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε στις 10 Ιουνίου η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει η καταλληλότητα των θαλασσίων νερών της Πιερίας, η παράταξη ζητά να πληροφορηθεί εάν υπήρξε καθυστέρηση στη διενέργεια των ελέγχων με αποτέλεσμα να ληφθούν δείγματα αφού είχε «ξεθυμάνει» το φαινόμενο, εάν ισχύει η εξήγηση ότι για το φαινόμενο ευθύνεται μια έκρηξη των πληθυσμών φυτοπλαγκτού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, εάν υπάρχει αντιστοιχία με το περσινό φαινόμενο εμφάνισης «αφρού» σε ακτές της Χαλκιδικής και τι μέτρα έχει λάβει σχετικά.

Επίσης καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας να μην επαναπαύεται πίσω από τον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «φυσιολογικού».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας , κ. Μαυρίδου

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  • Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα
  • Πρόεδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας , κ. Μητράκα

 

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

 

Θέμα: Κίτρινη βλέννα στις θάλασσες της Π.Ε. Πιερίας.

Λαμβάνουμε καταγγελίες ότι στις αρχές Ιουνίου μια «κίτρινη βλέννα» εμφανίστηκε στις θάλασσες της Πιερίας και οι επισκέπτες της περιοχής δεν μπορούσαν να μπουν στη θάλασσα. Για το θέμα έγινε αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης της 3ης Ιουνίου, όπου ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λεμονόπουλος κατήγγειλε ότι 10.000 κυβικά μέτρα ακατέργαστα λυμάτων του βιολογικού της Κατερίνης διέρρευσαν μέσα σε μια νύχτα προς τη θάλασσα, διότι υπήρξε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν λειτούργησε η γεννήτρια. Τα λύματα έφυγαν στη θάλασσα σε όλη την Πιερία, από Παραλία Κατερίνης μέχρι τον Πλαταμώνα. Το απόγευμα της Τρίτης 7/6 η κατάσταση στα νερά συνέχιζε να είναι αποκρουστική, ενώ το πρωί της Τετάρτης η εικόνα ήταν βελτιωμένη.

Στις 5/6, πολίτες από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου» κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στο Α.Τ. Λιτοχώρου «για την αναζήτηση των υπεύθυνων της σοβαρής ρύπανσης των ακτών της Πιερίας», ενώ δύο μέρες αργότερα, την Τρίτη, παρενέβη εισαγγελέας. Επίσης, έχει συσταθεί πρωτοβουλία πολιτών που συνδράμουν ενυπόγραφα για την προσφυγή στη δικαιοσύνη, ζητώντας απαντήσεις για την ενδεχόμενη επικινδυνότητα των ακτών.

Η κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας, με σχετική της απόφαση απαγόρευσε την αλιεία και τη διακίνηση μυδιών από την περιοχή Βαρικό, ένεκα της αμφιβολίας για την καταλληλότητα του νερού. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κατερίνης, Γιάννης Συμεωνίδης θεωρεί ότι το φαινόμενο δεν προέρχεται από διαρροή του βιολογικού της Κατερίνης και κάνει λόγο για φυσικό φαινόμενο που έχει να κάνει με την αλλαγή της θερμοκρασίας και παρατηρείται κάθε χρόνο και όχι για μόλυνση των υδάτων. Εξετάσεις που διενήργησαν εργαστήρια της Λάρισας σχετικά με την κατάσταση των νερών στον γειτονικό νομό, φέρονται να μην εντόπισαν λύματα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πιερίας και η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε. Πιερίας που ανακοινώθηκαν στις 10/6 προκύπτει η καταλληλότητα των θαλασσίων νερών της Πιερίας.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

1.       Υπήρξε καθυστέρηση στη διενέργεια των ελέγχων από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πιερίας;

2.       Σε ποιο εργαστήριο πραγματοποιήθηκαν οι αναλύσεις των δειγμάτων;

3.       Ισχύει η εξήγηση ότι για το φαινόμενο ευθύνεται μια έκρηξη των πληθυσμών φυτοπλαγκτού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών;

4.       Σε αυτή την περίπτωση, ποια είδη φυτοπλαγκτού εμπλέκονται και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν για τους λουόμενους, πέρα από την αισθητική αποστροφή;

5.       Επειδή και πέρυσι υπήρξαν σοβαρά περιστατικά αυξημένου φυτοπλαγκτού στις θάλασσες της Χαλκιδικής και εμφάνισης ενός αντιαισθητικού «αφρού», υπάρχει μια συνολική παρακολούθηση του φαινομένου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας; Ποια συμπεράσματα έχουν βγει από την περσινή καλοκαιρινή περίοδο;

6.       Σε περίπτωση που ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η αποσταθεροποίηση του κλίματος, ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια; Ή μήπως επαναπαύεται πίσω από τον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «φυσιολογικού»;

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: