ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

18 Μαΐ 2022

29ος ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

     




Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος», σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Φωτεινής Χαμιδιελή,  το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 και ώρα 8.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου της Έδεσσας.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 τις ώρες 18:00-22:00, στο Παρθεναγωγείο (Βαρόσι, Έδεσσα).

 

Βιογραφικό

 

H Φωτεινή Χαμιδιελή γεννήθηκε στη Βέροια το 1957. Σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Rhode Island των Η.Π.Α. (1975–1978). Συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη, στο παράρτημα της Σχολής του Rhode Island School of Design (1978-1979) Εκθέτει από το 1978, έχοντας παρουσιάσει την δουλειά της σε 20 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας TeeToTum η οποία επιμελείται εκθέσεις και διοργανώνει εικαστικές δράσεις. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος. Ζει στη Βέροια και εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

 «Τα μηνύματα που η έκφραση του προσώπου μπορεί να μεταδώσει είναι ένα  θέμα που με απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό. Τα βλέμματα των μορφών που ζωγραφίζω  μπορούν να προκαλέσουν  τον θεατή να αναρωτηθεί αν στρέφονται περισσότερο προς το εσωτερικό κόσμο της ίδιας της φιγούρας η του ίδιου του θεατή. Προσπαθώ να  εξερευνήσω στα έργα μου διάφορες όψεις του  κόσμου μέσα από την γυναικεία μορφή σε μια αναζήτηση κατανόησης του εαυτού αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα».  

Φ.Χ.

 

 

 ''Γιατί η Χαμιδιελή μοιάζει να συμπληρώνει σταδιακά ένα ημερολόγιο με εικόνες αφηγηματικές, αν και κρυπτογραφικές λόγω του αινιγματικού τους χαρακτήρα, με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα και το είδωλό της, καθρεφτίζοντας σ΄ αυτήν τα πρόσωπα όλων των γυναικών που ασκούνται από τη γενετήσια μοίρα τους να υπηρετούν και να υπομένουν μέσα στη δυναμική ενός κοινωνικού χώρου, που επιχειρεί με τεχνάσματα να τις παγιδέψει και γιατί όχι να τις χωνέψει.''

 Έλλη Κοκκίνη - Καπλάνη, Ιστορικός, κριτικός τέχνης.

 

'' Οι γυναίκες στρέφουν το κεφάλι εκφραστικά ,σχεδόν χορευτικά ,ενώ το κορμί στέκει ανέκφραστο. Η κορύφωση της έκφρασής τους βρίσκεται στο βλέμμα, όπου συμπυκνώνεται όλος ο εσωτερικός τους κόσμος. Ωστόσο, δεν καθρεφτίζουν τα ενδότερα, δεν θέλουν να επικοινωνήσουν. Εκφράζουν μόνον - όσο μπορούν να εκφράζονται χωρίς να αποκαλύπτονται – ενδότερες καταστάσεις, εσωτερικές αναταράξεις. Η μορφή λειτουργεί σαν μια τακτοποιημένη έξωθεν μαρτυρία, το ήρεμο προκάλυμμα εσωτερικού κόσμου κατακαιόμενου, που οριοθετείται σκληρά έσωθεν αυτοπεριφρουρούμενος.'' 

Κατερίνα Κούσουλα , Ποιήτρια, Ιστορικός Τέχνης.  

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Φ.Σ.Ε. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑΣ

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

-Κυριακή 22 Μαΐου 2022, 11.30 π.μ.  (Παρθεναγωγείο) παρουσίαση των βιβλίων της Μερόπης Βλάχου «Οδύσσεια», «Ιλιάδα» (εκδ.Μολύβι).

-Tετάρτη 25 Μαΐου 2022, 7 μ.μ. (Παρθεναγωγείο) παρουσίαση του βιβλίου "Ερωτευμένος Καίσαρ" - Παναγιώτης Σερ.Χανός (εκδ.24 γράμματα)

ΠΡΟΣΕΧΩΣ:

-28/5 – 3/6/2022 Έκθεση φωτογραφίας Χρήστου Κουσάταλη. Στα εγκαίνια 28/5 θα τραγουδήσει ο Κωνσταντίνος Χρήστου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: