Αλέξης Στεφανίδης
Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας και ο πρώτος απόφοιτος του τμήματος με ειδίκευση στη λύρα Πόντου. Από το 2012 διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, καθώς και σε άλλα μουσικά σχολεία και το Σεπτέμβρη του 2021 διορίζεται ως μόνιμος καθηγητής ποντιακής λύρας στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών. Επίσης, από το 2014 διδάσκει ποντιακή λύρα στο Ωδείο Τούμπας Κωνσταντίνου Ματσίγκου, από το 2017 στην Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς και από το 2019 στην Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων. Η καλλιτεχνική του εμπειρία αριθμεί πλήθος συμμετοχών σε ηχογραφήσεις, συναυλίες, χορωδιακές συναντήσεις, εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης σε Τσεχία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελβετία.
Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες του ποντιακού χώρου και μη όπως: Γιωργούλης Λαφαζανίδης, Γιάννης Κουρτίδης, Γιώργος Αμαραντίδης, Γιάννης Κατωτοικίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Βασίλης Μιχαηλίδης, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Μιχάλης Κωστάκης, Στέφανος Χαιρέτης, Γιάννης Σαούλης, Γκιορκέμ Σαούλη, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Χρήστος Ζώτος, Λάκης Χαλκιάς, Χρήστος Κωνσταντίνου, Πέτρος Κουλουμής, Μανώλης Λιδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ξένια Τσέλιγκα, Βασίλης Λέκκας, Πέτρος Γαϊτάνος, Δημήτρης Ψαθάς, Κυριακός Γκουβέντας, Βασίλης Κασούρας, Μανώλης Αυγουστίδης, Αντώνης Ζώρας, Χαρούλα Μπαλωτή, Κώστας Ματσίγκος, Πόλιος Παπαγιαννίδης, Πάνος Δημητρακόπουλος, Ευγένιος Βούλγαρης, Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Πελαγία Κυριακού και πολλούς άλλους.
Έχει ερμηνεύσει για θεσμικά πρόσωπα του δημοσίου βίου όπως για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Αριθμεί πλήθος εμφανίσεων και παρουσιάσεων τόσο στα τοπικά, όσο και στα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ, με τελευταία αυτή στις 12 Μαΐου 2018, στην εφημερίδα «Έθνος». Ο Αλέξης Στεφανίδης, από την άνοιξη του 2022, διδάσκει ποντιακή λύρα στο Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών.
Γιώργος Σφακιανάκης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην γενέτειρα του πατέρα του, στο χωριό Μαργαρίτες Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Τη χρονιά 2002-03 και σε ηλικία 14 ετών συμμετέχει για πρώτη φορά στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς μαθητικούς αγώνες και ανάμεσα σε δεκάδες συμμετοχές, τους καλύτερους απ όλη την Κρήτη στην κατηγορία της κρητικής λύρας (Ηλικιών απο 1η γυμνασίου έως 3η Λυκειου) και με κριτική επιτροπή τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Μιχάλη Αλεφαντινό και τον διευθυντή του Ωδείου Ρωμανός ο Μελωδός της Αθήνας κ.Σίμο, καταλαμβάνει την πρώτη θέση και βραβεύεται με την παρουσία πλήθως κόσμου σε απονομή που έγινε στο Ελληνικό Ωδείο Ρεθύμνου. Από την αρχή της επαγγελματικής του καριέρας έχει εμφανιστεί σε πάνω από 1000 εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εκδηλώσεων της Βορείου Ελλάδας για το κρητικό στοιχείο. Την πρώτη δισκογραφική δουλειά του παρουσίασε τον Μάρτιο του 2018 στην κατάμεστη αίθουσα του Rose Garden στη Θεσσαλονίκη. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Δημάκας, ενώ μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν η πληθώρα των προέδρων των συλλόγων Κρητών από όλη την Βόρεια Ελλάδα, οι μαντιναδολόγοι Μάρω Γεωργιλαδάκη & Γιώργης Παλαμιανάκης, που υπέγραψαν τους στίχους στα τραγούδια του, οι κρητικοί καλλιτέχνες Γιώργος Νηστικάκης και Νικηφόρος Βολανάκης που ήρθαν από την Κρήτη για εκείνη την ημέρα, καθώς και οι χοροδιδάσκαλοι των Κρητικών συλλόγων της Μακεδονίας, οι οποίοι χόρεψαν για πρώτη φορά μαζί το νέο συρτό του Γιώργου Σφακιανάκη. Έχει συνεργαστεί με σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες όπως με τον διακεκριμένο μαέστρο Λευτέρη Αερόπουλο και τον κρητικό τραγουδιστή Βασίλη Σταυρακάκη. Διδάσκει σε συλλόγους και Ωδεία της Βόρειας Ελλάδας.
Ο Γιώργος Σφακιανάκης, από την άνοιξη του 2022, διδάσκει κρητική λύρα στο Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών.
Από το Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου