ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

31 Δεκ 2021

Το e-wallet σύντομα θα χωράει τα πάντα

Πηγαίνεις για ένα ποτό, δεν έχεις πάνω σου χρήματα. Έχεις όμως, το κινητό σου. Αυτομάτως έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού, ταυτότητα και λεφτά. 
ΝΙΚΗ ΜΠΑΚΟΥΛΗ 
Είμαι από τους ανθρώπους που σπάνια έχει πάνω του χρήματα. Mε την παραδοσιακή έννοια του όρου. Δηλαδή, νομίσματα. Από όταν έγινε υποχρεωτικό το POS στις επιχειρήσεις, σπάνια τσεκάρω τι υπάρχει μέσα στο πορτοφόλι μου. Τώρα δε, με το digital wallet σκέφτομαι να το καταργήσω. Την ίδια ώρα, βέβαια αναζητώ τρόπους να διασφαλίσω πως δεν θα χάσω το βιός μου. Δηλαδή, το κινητό μου. Γιατί εδώ που φτάσαμε, όλη μας η ζωή είναι μέσα στο smartphone (χωρίς να σκεφτείς, πες έναν αριθμό τηλεφώνου που θυμάσαι απ' έξω). Έχω σκεφτεί να το φορώ στο λαιμό, σαν κόσμημα. Αν κρίνω από τα σχετικά αξεσουάρ που κυκλοφορούν, δεν ήμουν η μόνη που είχα αυτήν την σκέψη. Η ανάγκη αυτή έγινε ακόμα πιο μεγάλη από την ημέρα που πρόσθεσα το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ανακάλυψα το PaF, την υπηρεσία Pay a Friend της Eurobank. Η Εθνική Τράπεζα την 'αποκαλεί' i-bank Pay, η Alpha Bank ως Alpha Quick Transfer και η Τράπεζα Πειραιώς ως IRIS 24/7 Payment. Επί της ουσίας, ανήκουν στο ίδιο project: την υπηρεσία IRIS Online Payments. Για να διαβάσεις σήμερα αυτές τις γραμμές, προηγήθηκαν 48 ώρες που έδωσα με αυτόν τον τρόπο χρήματα σε τρεις διαφορετικούς φίλους μου, κατόπιν εξόδων που κάναμε μαζί και -όπως πάντα- δεν είχα μαζί μου νομίσματα. Οι φίλοι μου δεν είχαν υπ' όψιν την υπηρεσία και είδα ένα άγχος και μια αγωνία στο βλέμμα τους (ίσως και μια αμφισβήτηση), όταν τους είπα “σου έστειλα τα λεφτά”. Μετά το “πώς” και το “πού” ακολούθησε “μα δεν έχω εγώ την υπηρεσία”. Κάνεις λάθος. Την έχεις. Απλά δεν το ξέρεις. Από πού και ως πού; Θα τα δούμε όλα. Το παραδοσιακό πορτοφόλι σύντομα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Το παραδοσιακό πορτοφόλι σύντομα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. 
 ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΧΩΡΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ 
Φτάσαμε στην εποχή που αν έχεις το smartphone μαζί έχεις και τον τρόπο να αγοράσεις ό,τι χρειάζεσαι -ή θες. Για να είμαστε βέβαια, ειλικρινείς μεταξύ μας, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι πιο εύκολα θα ξεχάσουμε να βάλουμε εσώρουχο, από το να πάρουμε το κινητό μας, όπου μπορούμε να 'βάλουμε' την κάρτα σου (πιστωτική ή χρεωστική) στο ψηφιακό πορτοφόλι. Αν έχεις το μενού στα αγγλικά, αναζήτησε το digital wallet. Παρεμπιπτόντως, σε αυτό που έφτιαξε το gov.gr (ως Covid Free GR Wallet) μπορείς να βάλεις εκεί και την ταυτότητα σου. Σύντομα -αν οι εξαγγελίες γίνουν πράξη- θα βάλουμε και το δίπλωμα οδήγησης, όπως και άλλα κρατικά έγγραφα. Τι σου λέω: σύντομα, δεν θα χρειάζεσαι πορτοφόλι. Επειδή θέλω να λέμε αλήθειες, χρειάζεται να αναφερθεί ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι ακριβώς πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε τον περασμένο Ιούνιο στα κράτη μέλη της τα σχετικά σχέδια. Οπως διευκρινίστηκε θα είναι χρήσιμο να είναι έτοιμα έως το καλοκαίρι του 2022. Κατά τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη ψηφιακή μεταρρύθμιση, Thierry Breton το digital identity wallet θα δώσει σε κάθε πολίτη της ΕΕ το κλειδί, για διαδικτυακές πληρωμές χωρίς το φόβο ότι κάποιες εταιρίες θα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα”. Η είσοδος θα γίνεται με δαχτυλικό αποτύπωμα ή αμφιβληστροειδή, με την υπηρεσία να μας απαλλάσσει από περιττές αναμονές σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον κόστος. Ο κύριος Breton ενημέρωσε και ότι η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού πορτοφολιού μπορεί να δώσει στην ΕΕ 9.6 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη και να δημιουργήσει 27.000 θέσεις εργασίας, την προσεχή πενταετία. Φοβάσαι για την ιδιωτικότητα σου και την προστασία των δεδομένων και των χρημάτων σου; Οι εμπνευστές του πλάνου εγγυώνται πως θα κάνουν ό,τι μπορούν. Αν θέλουμε ωστόσο, να είμαστε ειλικρινείς, γνωρίζουμε ότι αυτή η 'μάχη' έχει χαθεί -αν έχεις 'έξυπνο' τηλέφωνο ή είσαι χρήστης του gov.gr και των social networks ή έχεις κάνει online αγορές- με παράδοση. Eννοώ ότι μόνοι μας δώσαμε πολλά περισσότερα από τα απαραίτητα για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη -με τις πληρωμές, τις αγορές κλπ. και δη όταν δεν ξέραμε τι ακριβώς είναι αυτό που λέγεται Internet ή που ανήκει -τότε που δεν υπήρχε ο παραμικρός ρυθμιστικός κανονισμός για το διαδίκτυο. Φυσικά και είναι δικαίωμα σου να κάνεις ό,τι μπορείς για να προστατευτείς. Σε ό,τι αφορά το digital wallet, μπορείς να κάνεις χρήση της cold εκδοχής, που προσφέρουν αυτοί που δημιουργούν τα ψηφιακά πορτοφόλια και δεν είναι συνδεδεμένη με το διαδίκτυο. Η hot είναι. Το ψηφιακό πορτοφόλι δεν θα αφορά μόνο τις δυνατότητες που έχουμε για πληρωμές, αλλά θα 'χωράει' και όλα μας τα έγγραφα. Το ψηφιακό πορτοφόλι δεν θα αφορά μόνο τις δυνατότητες που έχουμε για πληρωμές, αλλά θα 'χωράει' και όλα μας τα έγγραφα. 
 ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ INSTANT PAYMENT
 Το σύστημα που μας επιτρέπει να στέλνουμε χρήματα όποτε θέλουμε, όπου θέλουμε, μέσω κινητών τηλεφώνων και αριθμών το διαχειρίζεται η Instant Payments/IRIS Online Payments υπηρεσία πληρωμών που έχει πρόσβαση στα δεδομένα των τραπεζών Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank και της Viva Payment Services S.A. -μέλη της ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα. Η IRIS παρέχει τη δυνατότητα για άμεσες διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων, με τη χρήση αριθμού κινητού τηλεφώνου (μπαίνεις στις επαφές σου και επιλέγεις) ή ΑΦΜ. Δηλαδή, αν έχεις λογαριασμό σε τράπεζα, η IRIS θα τον βρει και έτσι αν σου στείλω εγώ λεφτά, αναζητώντας απλά τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου, θα τα πάρεις. Δεν χρειάζεται να ξέρεις την τράπεζα αυτού που θα λάβει χρήματα από εσένα ή το IBAN. Αν γίνει η μεταφορά στην ίδια τράπεζα, δεν έχεις εξτρά χρεώσεις. Αυτές στις αποστολές σε άλλες τράπεζες (από εκείνη που έχεις εσύ) είναι μικρότερες, από ό,τι τις είχες συνηθίσει, με τα εμβάσματα στο γκισέ ή το e-banking. Για παράδειγμα, έως 30 ευρώ στη Eurobank δεν πληρώνεις κάτι ενώ από 30.01 έως 100 ευρώ δίνεις 0.50 σεντ και από 100.01 έως 500 ευρώ δίνεις 1.20 ευρώ. Στην Εθνική δεν υπάρχει κόστος και στην Πειραιώς για ποσά έως 50 ευρώ δίνεις 0.02 σεντ και για ποσά από 50.01 έως 500 ευρώ δίνεις 0.50 σεντ. Τα χρήματα θα πάνε άμεσα, στο λογαριασμό που χρησιμοποιείς στο e-banking. Αν δεν έχεις web banking, θα λάβεις ένα SMS λίγες μέρες μετά, πως έχεις λάβει έμβασμα. Εννοώ, το σύστημα που υπάρχει θα τη βρει τη λύση. Δηλαδή, το λογαριασμό σου. Ιδανικά είναι χρήσιμο ο εντολέας και ο δικαιούχος να έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή, στην τράπεζα της επιλογής τους. Να σημειώσω εδώ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, ότι αυτός ο τρόπος συναλλαγών αφορά ιδιώτες (εναλλακτικά υπάρχει το PaF Business στη Eurobank) και δεν μπορείς να στείλεις περισσότερα από 500 ευρώ την ημέρα. Δεν υπάρχουν γιορτές και αργίες. Η υπηρεσία λειτουργεί πάντα. H ενεργοποίηση γίνεται με download της εφαρμογής της τράπεζας σου. Μόλις πατήσεις την αποστολή, τα χρήματα που έχεις γράψει αφαιρούνται από το λογαριασμό σου και σε ένα πεντάλεπτο ο παραλήπτης έχει λάβει SMS με τις εξελίξεις -και τα χρήματα. Αν τυχόν έχεις γράψει λάθος αριθμό χρημάτων στην Alpha Bank έχεις πέντε λεπτά να ακυρώσεις, αλλιώς τα βρίσκεις με τον παραλήπτη -και η τράπεζα δεν φέρει ευθύνη και δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: