7 Οκτ 2021
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΝΟΗΣΙΣ επιμορφώνουν ψηφιακά 600 άτομα της τρίτης ηλικίας στην Κεντρική Μακεδονία
Τη νέα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΝΟΗΣΙΣ για τα άτομα της τρίτης ηλικίας ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ Μιχάλης Σιγάλας.
Πρόκειται για μια δράση διετίας, που αφορά στην ψηφιακή επιμόρφωση 600 πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι ανήκουν στα άτομα της τρίτης ηλικίας, μέσω 45 σεμιναρίων. Με τη συγκεκριμένη δράση οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τη λειτουργία των έξυπνων συσκευών, ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους.
«Στο νέο ψηφιακό κόσμο που ζούμε τα άτομα τις τρίτης ηλικίας, που δεν είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Προβλήματα όπως ο αποκλεισμός από την κοινωνική ζωή, η αδυναμία συμμετοχής στην καθημερινότητα της υπόλοιπης οικογένειας, στην επικοινωνία, την αυτοπροστασία, την αυτοεξυπηρέτηση, που έγιναν ακόμα βαθύτερα, ακόμα πιο έντονα, λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό και αυξήθηκαν φαινόμενα αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και μοναξιάς συνανθρώπων μας, μεγαλύτερης ηλικίας. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όχι μόνο εντοπίσαμε αυτά τα ζητήματα, αλλά εδώ και χρόνια αναπτύσσουμε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών στηρίζοντας στην πράξη χιλιάδες συμπολίτες μας τρίτης ηλικίας ώστε να αισθάνονται και να είναι ενεργά μέλη της σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας, να νιώσουν ασφαλείς και να εξοικειωθούν με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογικών μέσων και βέβαια να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ενδεικτικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την τρίτη ηλικία:
-Το πρόγραμμα Click Ζωής, με το οποίο παρέχουμε υπηρεσίες αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης σε 3.500 ηλικιωμένους συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας, που ζουν μόνοι ή δεν μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς και έχοντας χαμηλά εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί κέντρο 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης αλλά και δυνατότητα τηλεειδοποίησης με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσα από ειδικές συσκευές.
-Υλοποιούμε το πρόγραμμα Mobile Age και την εφαρμογή Health Yes!, που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα τρίτης ηλικίας τα οποία χρησιμοποιούν κινητές συσκευές να έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και ανοιχτά δεδομένα.
-Δημιουργήσαμε 14 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
-Μέσα στην πανδημία, με ειδική τηλεφωνική γραμμή παρείχαμε ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε χιλιάδες πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Φέραμε τον γιατρό σε κάθε σπίτι με βιντεοκλήση, με μια απλή εφαρμογή στις έξυπνες συσκευές, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.
-Παρείχαμε τη δυνατότητα για δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε χιλιάδες συμπολίτες μας.
Περιγράφοντας τα οφέλη από τη νέα δράση, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η δράση με τον προτρεπτικό τίτλο ‘Γιαγιά, Παππού, Πατήστε ENTER’ είναι μία εξαιρετική πρόταση του ΝΟΗΣΙΣ και του καθηγητή Μιχάλη Σιγάλα, την οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αμέσως αγκάλιασε και χρηματοδοτεί την υλοποίησή της. Εκείνο που θεωρώ ως το πιο σημαντικό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα ‘Ψηφιακού Γραμματισμού της Τρίτης Ηλικίας’, όπως επισήμως ονομάζεται, είναι ότι μια σειρά από σεμινάρια θα γίνει με ταυτόχρονη παρακολούθηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας, μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια, τους συγγενείς τους. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο για τους συμπολίτες μας να αντιληφθούν, να καλλιεργήσουν και να αφομοιώσουν την ψηφιακή γνώση, αλλά και να λύσουν πολλά πρακτικά ζητήματα. Είναι ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να δώσει ζωή στους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας. Μαθαίνοντας τη χρήση έξυπνων συσκευών αλλά και του διαδικτύου οι συμπολίτες, εκτός από το να επικοινωνούν καλύτερα και πιο άμεσα με τους δικούς τους ανθρώπους, θα μπορούν να κάνουν και μια σειρά από άλλες ενέργειες, όπως να εκδίδουν υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, να συμμετέχουν στην άυλη συνταγογράφηση, να εκδίδουν πιστοποιητικά, χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν μπροστά σε ένα γκισέ. Θα μπορούν επίσης να διεκπεραιώνουν αιτήματά τους μέσω τηλεδιάσκεψης, με έναν εκπρόσωπο των ΚΕΠ. Και βέβαια θα αποκτήσουν εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη και την τραπεζική τους κάρτα για τις συναλλαγές τους, χωρίς ανασφάλεια».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Το ενδιαφέρον, η μέριμνα και η φροντίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ηθικής και πολιτικής δέσμευσής μας ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Συνεχίζουμε βάζοντας πάντα πάνω και πρώτα απ' όλα τον άνθρωπο. Συνεχίζουμε να χτίζουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, τη Μακεδονία του 2030».
Ο κ. Σιγάλας τόνισε: «Βασικός μας στόχος και δραστηριότητα στο ΝΟΗΣΙΣ είναι ο εγγραμματισμός των πολιτών και ειδικά των νέων, όσον αφορά στην επιστήμη και τις νέες εξελίξεις της και στην τεχνολογία. Η ουσία του εγγραμματισμού είναι η μείωση των διαφορών. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι στο χάσμα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τη χρήση της πληροφορικής στην τρίτη ηλικία. Έτσι σχεδιάσαμε και προτείναμε το πρόγραμμα επιμόρφωσης της τρίτης ηλικίας, το οποίο αγκάλιασε αμέσως η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί και έχει στηρίξει το ΝΟΗΣΙΣ. Θα πάμε σε απομακρυσμένα ΚΑΠΗ για να γίνουν τα σεμινάρια, ενώ πολύ σημαντικά είναι τα διαγενεακά σεμινάρια, όπως είπε κι ο Περιφερειάρχης. Δεν πρόκειται να είναι σεμινάρια από έδρας, αλλά οι συμμετέχοντες θα δουλεύουν τις τεχνολογίες, που θα μειώσουν το χάσμα που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους πολίτες. Ανάλογο χάσμα παρατηρείται και σε χαμηλότερες ηλικίες, όπως μεταξύ 50 και 60 ετών, και σκοπεύουμε μελλοντικά να παρέμβουμε και εκεί».
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε επίσης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Καινοτομίας Νίκος Τζόλλας, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του γραφείου διασύνδεσης «Οne Stop Liaisοn Office» που συστήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη και εποπτεύεται από την Αυτοτελή Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. «Με αυτό το εργαλείο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί συντονισμένα να σχεδιάζει δράσεις με τους ερευνητικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες που διαμορφώνονται. Μια τάση που δημιουργείται σε όλη την Ευρώπη είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η νέα ψηφιακή εποχή απαιτεί δεξιότητες από όλους και η ψηφιακή ένταξη και πρόσβαση των ηλικιωμένων στις νέες τεχνολογίες είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, αυτό είναι το μήνυμα και ο στόχος μας», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του ΝΟΗΣΙΣ Ευάγγελος Αφθονίδης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του προγράμματος, που έχει όπως είπε δυο στόχους: «Αφενός να αποδώσει την απαιτούμενη γνώση στους συμμετέχοντες προκειμένου να διεκπεραιώσουν χωρίς άλλη συνδρομή ή βοήθεια βασικές διεργασίες της ψηφιακής διοίκησης ‘gov.gr’ και αφετέρου να ενδυναμώσει την εξοικείωση των χρηστών στη χρήση ψηφιακών μέσων και ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από τη χρήση υπολογιστών ή έξυπνων συσκευών, όπως είναι τα smart phones και τα tablets. Στον πρώτο άξονα θα αναλυθούν πλήρως οι διεργασίες σύνταξης υπεύθυνης δήλωσης, εξουσιοδότησης ή ενεργοποίησης της άυλης συνταγογράφησης και της έκδοσης πιστοποιητικών, όπως είναι τα πιστοποιητικά δημοτολογίου ή ληξιαρχικών πράξεων. Και στον δεύτερο άξονα θα πραγματοποιείται η διεκπεραίωση αιτημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των ΚΕΠ».
Σχετικό βίντεο για την προώθηση της δράσης: https://youtu.be/-ZZjdGRAwBM
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου