ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

29 Ιουλ 2021

Ποια η επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στον κίνδυνο νόσησης από SARS-COV-2

της Αλίκης Γεωργοπούλου 
Είναι πλέον γεγονός ότι η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει τη ζωή μας σε όλες τις εκφάνσεις της. Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο νόσησης από SARS-COV-2, καθώς όπως έχει ήδη φανεί εδώ και χρόνια η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας, μέσω του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μάλιστα φαίνεται ότι η Μεσογειακή Διατροφή έχει και εδώ να προσφέρει τα οφέλη της, καθώς οι πιο πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τη θετική της επίδραση στην πρόληψη αλλά και στη σοβαρότητα νόσησης από τον SARS-COV-2. 
Τι είναι o SARS-COV-2; 
Τον Δεκέμβριο του 2019 εμφανίστηκε στην Wuhan στην Κίνα ένα νέο στέλεχος κορονοϊού (SARS-COV-2) προκαλώντας οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στους ανθρώπους (COVID-19), το οποίο συσχετίζεται με ποικίλες κλινικές, νοητικές και ψυχολογικές επιπλοκές. Ως εκ τούτου η νόσος αποτελεί πρόκληση για τα συστήματα υγείας τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς η πανδημία του COVID-19 φάνηκε να απειλεί μαζικά την ανθρώπινη υγεία, έλαβαν χώρα περιορισμοί για την μείωση της διασποράς του ιού. Ο τρόπος ζωής άλλαξε σημαντικά καθώς κρίθηκε αναγκαίο να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση στο σπίτι.Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν πληγεί από τη διάδοση του SARS-COV-2, αν και υπάρχουν διαφορές στο βαθμό διάδοσης σε κάθε χώρα. Οι αιτίες για αυτό είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν το γενετικό υπόβαθρο, τον τρόπο ζωής, το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού, συνοσηρότητες, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις συνήθειες καπνίσματος, την πυκνότητα του πληθυσμού και το σύστημα υγείας κάθε χώρας. Έχει επίσης φανεί ότι διαφορές στις διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη διάδοση και τη σοβαρότητα της νόσου, καθώς αυτές φαίνεται να επηρεάζουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Συμπτώματα Ο SARS-COV-2 επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο και αναρρώνουν χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία. Κατά μέσο όρο χρειάζονται 5-6 μέρες για να εμφανίσει κάποιος που έχει μολυνθεί τα συμπτώματα, αν και μερικές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται έπειτα από 14 ημέρες.
Στα πιο συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται:
Πυρετός
Ξηρός βήχας
Κόπωση
Λιγότερο συνήθη είναι τα παρακάτω συμπτώματα:
Σωματικοί πόνοι
Ξηρός λαιμός
Διάρροια
Επιπεφυκίτιδα
Πονοκέφαλος
Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Εξάνθημα στο δέρμα
Μερικοί ασθενείς είναι πιθανό να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:
Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος στο στήθος
Απώλεια ομιλίας ή κίνησης Από τι επηρεάζεται η σοβαρότητα της νόσου; Αρκετοί είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακή πρόγνωση της νόσου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:η παχυσαρκία και ειδικά η κεντρική παχυσαρκία,ο διαβήτης,οι καρδιομεταβολικές νόσοι
Επίσης, η σοβαρότητα της νόσου επηρεάζεται και από κοινά υποκείμενα παθοφυσιολογικά χαρακτηριστικά όπως:η χρόνια φλεγμονή,η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,το οξειδωτικό στρες,η αυξημένη παραγωγή κυτοκινών,η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου
Παράλληλα η διατροφή φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση της νόσου, καθώς οι κακές διατροφικές συνήθειες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για μόλυνση από τον SARS-COV-2 όσο και νόσο με σοβαρότερα συμπτώματα. Η υιοθέτηση ανθυγιεινής διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπλοκές, καθώς συμβάλει στη δημιουργία φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, τα οποία με τη σειρά τους πιθανόν να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια έξαρσης της πανδημίας, όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Παράλληλα έχει φανεί ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, όπως τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, βελτιώνουν την κλινική εικόνα των ασθενών, ενώ άλλα, όπως προϊόντα πλούσια σε απλά σάκχαρα, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάρρωση των ασθενών. Επιπρόσθετα, μελέτες παρατήρησης έχουν αναδείξει ότι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο, η βιταμίνη C και η βιταμίνη D συσχετίζονται τόσο με αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό αλλά και χειρότερη πρόγνωση. Αντίθετα, μερικές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση των βιταμινών C και D έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καλύτερη επιβίωση.
Πιο συγκεκριμένα, τα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να επηρεάζουν τη σοβαρότητα νόσησης από SARS-COV-2 σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία είναι τα παρακάτω:
 Βιταμίνη Α 
Τα καροτενοειδή ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και τα προφλεγμονώδη μόρια. Η βιταμίνη Α βοηθά στον σχηματισμό ενός υγιούς στρώματος βλέννας και ως εκ τούτου η έλλειψή της αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού. 
Βιταμίνη C 
Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα φαίνεται ότι εμπλέκεται στη λειτουργία και την ακεραιότητα των κυττάρων του βλεννογόνου, τη φυσιολογική λειτουργία των Τ κυττάρων και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο, την σοβαρότητα και τη διάρκεια διάφορων λοιμωδών ασθενειών, ενώ η μειωμένη της συγκέντρωση συνδέεται με πνευμονία. Αντίθετα η χορήγησή της πιθανόν να προλαμβάνει και να θεραπεύει νοσήματα του αναπνευστικού. Επίσης φαίνεται ότι η βιταμίνη C μειώνει τους δείκτες θρόμβωσης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη, ενώ παράλληλα μειώνει το οξειδωτικό στρες. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του SARS-COV-2. 
Βιταμίνη D 
Η βιταμίνη D φαίνεται να έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική επίδραση και να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σε μια πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη φάνηκε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του αριθμού ασθενών με COVID-19, καθώς σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ή που χρειάστηκε να νοσηλευτούν βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Για το λόγο αυτό τα επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με τη σοβαρότητα νόσησης από COVID-19. Βιταμίνη Ε 
Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς φαίνεται ότι προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Σε περιπτώσεις μόλυνσης από γρίπη, τα επίπεδα βιταμίνης Ε στους πνεύμονες μειώνονται, ενώ η συμπληρωματική της χορήγηση μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της νόσου. Πρόσφατα μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός βιταμινών Ε και C για την ανακούφιση των καρδιακών τραυματισμών σε σοβαρά ασθενείς με COVID-19. 
Σελήνιο
 Το σελήνιο φαίνεται να επιδρά στην πρόληψη της COVID-19, καθώς μπορεί να εμποδίσει τον ιό να εισέλθει μέσα στο κύτταρο. Επίσης έχει αντιοξειδωτική δράση και η έλλειψή του έχει συνδεθεί με αύξηση φλεγμονωδών μορίων. Τα επίπεδα σεληνίου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 έχουν βρεθεί χαμηλά, γεγονός που αναδεικνύει τη σχέση του σεληνίου με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα τα υψηλά επίπεδα σεληνίου έχουν συνδεθεί με γρηγορότερη ανάρρωση από COVID-19.
 Ω-3 λιπαρά οξέα 
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτικά αποτελέσματα και ίσως να εμπλέκονται στην είσοδο του ιού στα κύτταρα και την αναπαραγωγή του. Ψευδάργυρος Ο ψευδάργυρος φαίνεται να συμβάλει στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων του βλεννογόνου, ενώ έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης έχει φανεί ότι παρεμποδίζει τη δράση και την αναπαραγωγή του ιού. Η έλλειψη ψευδαργύρου δύναται να αυξήσει τις πιθανότητες για νόσηση από διάφορες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα. 
Τι εννοούμε με τον όρο Μεσογειακή Διατροφή; 
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε φυτικά τρόφιμα όπως:
Φρούτα
Λαχανικά
Δημητριακά
Όσπρια
Ξηρούς καρπούς
Ελιές και ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λιπαρών οξέων στη Μεσογειακή Διατροφή. Παράλληλα υπάρχει υψηλή προς μέτρια κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών (≥2 μερίδες/εβδομάδα), μέτρια κατανάλωση αυγών (2-4/εβδομάδα), πουλερικών (2 μερίδες/εβδομάδα) και καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. <2 2.="" 2021="" 2="" 35="" 48="" c="" covid-19.="" covid-19="" d="" sars-cov-2.="" sars-cov-2="" span="">

Δεν υπάρχουν σχόλια: