Στο πλαίσιο της παρέμβασης προβλέπονται:
-Ίδρυση και λειτουργία μιας κινητής μονάδας μεθαδόνης στη Θεσσαλονίκη.
-Ίδρυση και λειτουργία πολυδύναμου κέντρου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από αλκοόλ και άλλες νόμιμες ουσίες, εξαρτητικών συμπεριφορών για ενήλικες και έφηβους και έγκαιρης παρέμβασης σε έφηβους, στις Σέρρες.
-Ίδρυση και λειτουργία συνδυαστικής μονάδας αντιμετώπισης αλκοόλ και άλλων εξαρτήσεων στα Γιαννιτσά Πέλλας.
-Υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη.
Οι Υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης σχεδιάζονται με στόχο τη φροντίδα των βασικών υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών των εξαρτημένων ατόμων με χαμηλό κίνητρο και δυνατότητα απεξάρτησης.
Οι Υπηρεσίες Θεραπείας περιλαμβάνουν μονάδες Σωματικής Αποτοξίνωσης από οπιούχα και αλκοόλ, απεξάρτησης από οπιούχα, αλκοόλ και τις “νόμιμες” εξαρτήσεις, κοινωνικής φροντίδας όπως γονεϊκής στήριξης και προστασίας εξαρτημένων, έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους-νέους με παραβατική συμπεριφορά καθώς και πολυδύναμα κέντρα αντιμετώπισης ολόκληρου του φάσματος των εξαρτητικών συμπεριφορών, με κινητές μονάδες και στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.
Οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών και των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων είναι άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή παρουσιάζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές, άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, καθώς και το σύνολο του πληθυσμού για τα προγράμματα υπηρεσιών πρόληψης, με ειδική εστίαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η παροχή επαρκών, κατάλληλων και ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων και μείωσης της βλάβης, θεραπείας των υπό εξάρτηση ατόμων και κοινωνικής επανένταξης των θεραπευμένων από την εξάρτηση ατόμων, για όλο το φάσμα των εξαρτήσεων από νόμιμες ή παράνομες ουσίες (ναρκωτικά, αλκοόλ, καπνός) ή των συμπεριφορικών εξαρτήσεων (τζόγος, διαδίκτυο κτλ.).
Στον σχεδιασμό της πολιτικής των εξαρτήσεων καθίσταται ως αναγκαία προϋπόθεση η συνέργεια των νέων υπηρεσιών με τις ήδη υφιστάμενες. Οι νεοσύστατες υπηρεσίες θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα ενιαίο δίκτυο με τις ήδη υπάρχουσες δομές κατά των εξαρτήσεων, καθώς και με τις υπόλοιπες δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας (Νοσοκομεία, Τοπικές Μονάδες Υγείας, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, κ.α.), υπό τον συντονισμό του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου