Αναμφισβήτητα είναι τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής στην πραγματοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων. Πολυάριθμες μελέτες απ’ όλον τον κόσμο επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στις προγραμματισμένες επεμβάσεις όσο και στις επείγουσες καταστάσεις.
Στα
πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται, οι περιορισμένες επιπλοκές, η ελαχιστοποίηση
του πόνου και της διάρκειας της επέμβασης, η ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος
στις καθημερινές δραστηριότητες.
«Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνεπάγεται τη συνύπαρξη πολλών χρόνιων ασθενειών στον γηράσκοντα πληθυσμό και επιβάλλει τη διαχείρισή τους με μεθόδους που μειώνουν τις επιπλοκές και τον χρόνο ανάρρωσης. Το ίδιο ισχύει και για τις χειρουργικές παθήσεις. Τα τελευταία χρόνια, η εισαγωγή της λαπαροσκοπικής και κατόπιν της ρομποτικής στη χειρουργική πρακτική έχει θετικό αντίκτυπο στην έκβαση των ασθενών κάθε ηλικίας, καθώς συνδυάζει τεχνολογία αιχμής και χειρουργική τεχνική ακριβείας.
Αρχικά η λαπαροσκοπική βελτίωσε το χρόνο διεξαγωγής της επέμβασης και νοσηλείας, όπως επίσης και το χρόνο ανάρρωσης του ασθενή, συγκριτικά με την ανοιχτή, και τώρα η ρομποτική τείνει να ξεπεράσει τα διεγχειρητικά και τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής», εξηγεί ο εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική Γενικός Χειρουργός δρ Σπύρος Αυλωνίτης.
«Οι λόγοι αυτής της βελτίωσης είναι, μεταξύ άλλων, η καλύτερη οπτικοποίηση του σημείου της επέμβασης, διότι με την τρισδιάστατη εικόνα ο χειρουργός έχει καλύτερη αντίληψη του βάθους και μεγαλύτερη ακρίβεια και επιδεξιότητα λόγω της εξάλειψης του παραμικρού τρόμου των χεριών του χειρουργού.
Η
διευρυμένη κίνηση που προσφέρουν οι βραχίονες των ρομπότ, συγκριτικά με τα
λαπαροσκοπικά εργαλεία, επιτρέπει την εκτέλεση πιο περίπλοκων χειρουργικών
επεμβάσεων σε πιο δυσπρόσιτα σημεία με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε σύγκριση δε με
τις άλλες προσεγγίσεις, η ρομποτική προκαλεί πολύ λιγότερο τραύμα στο σώμα,
περιορίζοντας τη σωματική ενόχληση, μειώνοντας τις επιπλοκές και επιταχύνοντας
την ανάρρωση», διευκρινίζει.
Ειδικότερα, η χειρουργική του παχέος εντέρου, του ήπατος και των χοληφόρων, του στομάχου, του εντέρου και του θυρεοειδούς που γίνεται με υπερσύγχρονα ρομποτικά συστήματα προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και σε δύσκολες επεμβάσεις μεταξύ αυτών και του καρκίνου.
Πολλές μελέτες που έχουν συγκρίνει τη ρομποτική χειρουργική κήλης με τη λαπαροσκοπική ή την ανοιχτή χειρουργική έχουν δείξει μειωμένους κινδύνους επιπλοκών και για την αποκατάσταση των κηλών. Άλλες μελέτες, όπως μετα-αναλύσεις, δείχνουν ότι η αποκατάσταση βουβωνοκήλης με ρομποτική χειρουργική ενέχει χαμηλότερο ποσοστό υποτροπών και μετατροπής σε ανοιχτή χειρουργική σε σύγκριση με τη λαπαροσκοπική, μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, λιγότερες λοιμώξεις του χειρουργικού σημείου, λιγότερη διεγχειρητική απώλεια αίματος και μικρότερη μετεγχειρητική διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, συγκριτικά με την ανοιχτή επέμβαση.
Τα προαναφερόμενα αποτελέσματα είναι η αιτία που μεγάλα ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, έχουν υιοθετήσει τη ρομποτική χειρουργική.
Από μια μελέτη σε πάνω από 1 εκατομμύριο επεμβάσεις, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Surgery, φάνηκε ότι η ρομποτική χειρουργική κερδίζει συνεχώς έδαφος την τελευταία δεκαετία. Εκτός από τις τάσεις στη χρήση λαπαροσκοπικών και ρομποτικών προσεγγίσεων στόχος της ήταν να συγκριθούν τα αποτελέσματα τεσσάρων συχνών επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω.
Διαπιστώθηκε ότι, συγκριτικά με τη λαπαροσκοπική, η ρομποτική χειρουργική προσέγγιση προσφέρει μειωμένη πιθανότητα μετατροπής της επέμβασης σε ανοικτού τύπου και μικρότερη μετεγχειρητική διάρκεια νοσηλείας σε συχνά εκτελούμενες έκτακτες και επείγουσες χολοκυστεκτομές, κολεκτομές, βουβωνοκήλες και κοιλιοκήλες. Φυσικά, η εφαρμογή της και τα άριστα αποτελέσματά της δεν περιορίζονται σε αυτές τις επεμβάσεις, αλλά αφορούν σε ένα ευρύ πεδίο υποειδικοτήτων της γενικής χειρουργικής και όχι μόνο.
Εξίσου θετικά ήταν και τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Surgery, στην οποία περιλήφθηκαν 65.853 ενήλικες που υποβλήθηκαν σε επείγουσα σκωληκοειδεκτομή, χολοκυστεκτομή, εκτομή λεπτού ή παχέος εντέρου, αποκατάσταση διάτρησης στομάχου λόγω έλκους ή λύση συμφύσεων με χρήση ρομποτικών τεχνικών.
Οι
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρομποτική χειρουργική είναι ασφαλές και
αποτελεσματικό συμπλήρωμα της λαπαροσκόπησης στην ελάχιστα επεμβατική επείγουσα
γενική χειρουργική, με την αυξανόμενη χρήση ρομποτικών τεχνικών σε επείγοντα
περιστατικά να αποδίδεται εν μέρει στις μειωμένες επιπλοκές,
συμπεριλαμβανομένης της απώλειας αίματος.
«Η ρομποτική επανάσταση στη χειρουργική έχει ανοίξει το δρόμο σε μια νέα εποχή ακρίβειας, αποτελεσματικότητας και βελτιωμένων αποτελεσμάτων όχι μόνο στη γενική χειρουργική αλλά και σε άλλες ειδικότητες. Η διαρκής βελτίωση των μηχανημάτων προσφέρουν απαράμιλλες δυνατότητες, ξεπερνώντας πολλές φορές και τα αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής προσέγγισης. Η χρήση εξειδικευμένων ρομποτικών πλατφορμών κατά τη διάρκεια της επέμβασης βελτιώνει την ακρίβεια και την ευελιξία και ελαχιστοποιεί επιπλοκές όπως οι λοιμώξεις, ο πόνος και η απώλεια αίματος. Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, αφού αναμένεται να ανατρέψει κάθε προσδοκία όσο η τεχνολογία θα προοδεύει, ο σχεδιασμός και τα εξαρτήματα θα εξελίσσονται.
Και όλα αυτά προς όφελος των ασθενών, η χειρουργική φροντίδα των οποίων θα καταστεί ευκολότερη, αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη», καταλήγει ο δρ Αυλωνίτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου