ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

3 Μαρ 2023

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Νέες πληροφορίες για να λάβετε την επιδότηση

Νέες πληροφορίες δόθηκαν στην δημοσιότητα για το πρόγραμμα με την επιδότηση της αντικατάστασης και ανακύκλωσης του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενδέχεται να προδημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τον Οδηγό της δράσης που θα φέρει τον τίτλο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Επίσης αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα πως η ειδική πλατφόρμα “allazothermosifona.gov.gr” για την υποδοχή των αιτήσεων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Σημειώνεται πως ο αρχικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου ήταν η πλατφόρμα αυτή να ανοίξει μεταξύ 13 και 17 Μαρτίου. Πάντως τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αλλάξουν τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα αυτή με τους κωδικούς του Taxisnet να υποβάλουν σχετική αίτηση και να στείλουν τον παλιό τους σε ανακύκλωση. Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων θα αξιολογούνται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλόμισθους, αλλά και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους. 
 Το πρόγραμμα 
Το πρόγραμμα αναμένεται να επιδοτήσει περίπου 150.000 νοικοκυριά και πρόκειται για τον πρώτο κύκλο χορήγησης ενισχύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ NΕΑ” η δράση θα είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2021 και θα επιδοτεί μέχρι και 60% το κόστος απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα. Προϋπόθεση για να λάβει ο πολίτης την επιδότηση αυτή θα είναι η ανακύκλωση του ηλεκτρικού. Αυτό θα αναλάβει να το κάνει με την αποξήλωσή του από την κατοικία ο πωλητής, το κατάστημα δηλαδή από όπου ο συμμετέχων στο πρόγραμμα θα αγοράσει τον ηλιακό θερμοσίφωνα. 
 Πώς θα γίνεται η επιλογή 
Η επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνεται από «επιλεκτικούς τύπους» που έχουν το πρότυπο πιστοποίησης στο σύστημά τους «Solar Keymark». Πρόκειται για πιστοποιητικό που παρέχεται στους κατασκευαστές από επίσημο και αναγνωρισμένο φορέα. Μάλιστα την πιστοποίηση αυτή στηρίζει η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων. Μία από τις καινοτομίες που θα έχει το εν λόγω πρόγραμμα είναι ότι για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός. Άρα την επιδότηση του 60% θα μπορούν να διεκδικήσουν και άλλης εισοδηματικής κατηγορίας οι οικιακοί καταναλωτές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα είναι το μόνο. Πρόκειται για τον 1ο Κύκλο του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν περί τα 150.000 νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: