ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

2 Ιαν 2023

ΓΛΥΚΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ

Αν ακολουθείς συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο για να ελέγξεις το βάρος σου, το οποίο νιώθεις ότι θα πάει στράφι τις μέρες αυτές και αιτία είναι τα γλυκά των γιορτών, ίσως οι παρακάτω συμβουλές σού φανούν σημαντικές. Η ζάχαρη είναι καθημερινά παντού γύρω μας, ειδικά αυτές τις ημέρες. Άλλωστε, τα γλυκά των γιορτών έχουν την τιμητική τους σε τέτοιες περιστάσεις, κι εμείς –όπως είναι φυσικό– θέλουμε να γιορτάσουμε με τους αγαπημένους μας, να απολαύσουμε όπως όλοι, να δοκιμάσουμε τους πειρασμούς και σε καμία περίπτωση να μην είμαστε εκείνοι που θα ξεχωρίζουν και θα χαλάνε την παρέα. Αλλά από την άλλη πλευρά ξέρουμε ότι αν το παρακάνουμε με το φαγητό –ειδικά με τα γλυκά αυτές τις μέρες– κινδυνεύουμε όταν ανέβουμε πια στη ζυγαριά να έχουμε μία πολύ άσχημη έκπληξη. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντισταθούμε σε κάποιους έστω από τους πειρασμούς, ακόμα κι όταν αυτοί φαίνεται σαν να φωνάζουν το όνομά μας; 
 Οδηγίες χρήσης για τα γλυκά των γιορτών 
Σκεφτόμαστε το πώς θα νιώσουμε μετά Αν θυμηθούμε πώς αισθανθήκαμε την τελευταία που φάγαμε μία μεγάλη σοκολάτα ή δύο πάστες θα συνειδητοποιήσουμε ότι σίγουρα νιώθαμε υπέροχα την ώρα που τα τρώγαμε, αλλά στη συνέχεια μόνο υπέροχα δεν αισθανθήκαμε. Το πιο πιθανό είναι ότι νιώθαμε φουσκωμένοι και ότι κάθε άλλο παρά ευχάριστα θυμόμαστε αυτήν την εμπειρία. Πριν απλώσουμε λοιπόν το χέρι μας για να φάμε το δεύτερο γλυκό που μας προσφέρουν ή που υπάρχει στο τραπέζι, ας θυμηθούμε εκείνη τη δυσάρεστη αίσθηση καθώς επίσης και ότι η ζάχαρη μάς δίνει κενές θερμίδες, ενώ για παράδειγμα, παίρνοντας τον ίδιο αριθμό θερμίδων, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να φάμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων αντί για ένα μικρό κεκάκι. 
 Γλυκά των γιορτών
 Οι παραπανίσιες θερμίδες μάς επιβαρύνουν ακόμα κι όταν είναι γιορτές Αν έχουμε αποφασίσει π.χ. ότι θα τρώμε γλυκό μία φορά την εβδομάδα, το ίδιο είναι σκόπιμο να συνεχίσουμε και στη διάρκεια των γιορτών και των διακοπών. Η ρουτίνα που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το βάρος μας, δεν μπορεί να σταματάει στις γιορτές ή στις διακοπές. Άλλωστε όπως τονίζουν όλοι οι ειδικοί, αν αφεθούμε να τρώμε ανεξέλεγκτα ακόμα κι αν είναι γιορτές, μπορεί να δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να είναι πολύ αυξημένο στο τέλος των διακοπών. Για να το αντισταθμίσουμε αυτό, συχνά, κάποιοι από εμάς δεν είναι απίθανο να κάνουμε το λάθος να καταφύγουμε σε δίαιτες-αστραπή ώστε να χάσουμε εύκολα τα κιλά που πήραμε στο διάστημα των διακοπών και δυστυχώς η γρήγορη απώλεια βάρους είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί. 
 Το να τρώμε προσεκτικά είναι στάση ζωής 
Μερικές φορές κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι ένα γλυκό θα καταστρέψει το διατροφικό μας πλάνο. Αυτό δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι ότι τα πολλά γλυκά θα την καταστρέψουν. Όταν τρώμε καθημερινά σνακ και γλυκά συνηθίζουμε τον εαυτό μας να λέει επανειλημμένα «ναι» σε αυτά. Όταν όμως το μέτρο γίνεται τρόπος ζωής, μπορούμε να πούμε «όχι» σε πολλούς περιττούς πειρασμούς των γιορτών και όχι μόνο. 
 Δεν διακόπτουμε την άσκηση 
Η άσκηση –όπως ξέρουμε– βελτιώνει τη διάθεση, συμβάλλει στην καταπολέμηση καταθλιπτικών συμπτωμάτων και βοηθά στη διαχείριση του βάρους μας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να ασκούμαστε ακόμα και στις ημέρες των διακοπών ή των γιορτών. Δεν είναι ανάγκη να το παρακάνουμε –μπορούμε ας πούμε να φροντίσουμε να πηγαίνουμε για ένα σύντομο περπάτημα καθημερινά– αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την άσκησή μας, ώστε να διατηρούμε τη φόρμα μας αλλά και τη διάθεσή μας, ακόμα κι όταν τρώμε λίγο παραπάνω λόγω γιορτών. 
 Δεν παρασυρόμαστε από τους άλλους
 Πολλές φορές τρώμε ένα γλυκό όχι επειδή το επιθυμούμε πραγματικά αλλά επειδή μας πιέζουν ή μας παρασύρουν οι άλλοι γύρω μας που επιμένουν. Σκόπιμο είναι πριν αποφασίσουμε να καταναλώσουμε ένα επιδόρπιο να είμαστε σίγουροι ότι είναι αυτό που θέλουμε πραγματικά και πως αυτή είναι η στιγμή που το επιθυμούμε και να μην παρασυρόμαστε επειδή τα γλυκά υπάρχουν απλώς εκεί, οι άλλοι επιμένουν ή επιλέγουν να φάνε εκείνοι. 
 Δεν παραλείπουμε γεύματα
 Μερικές φορές πιστεύουμε ότι το να παραλείψουμε ένα γεύμα θα μας βοηθήσει στο να γλιτώσουμε κάποιες θερμίδες. Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν σκεφτόμαστε ότι με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό, καθώς είμαστε πεινασμένοι, να οδηγηθούμε στο να φάμε τελικά κάτι πιο θερμιδογόνο και ανθυγιεινό από ότι θα ήταν ένα κανονικό γεύμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πολύ συχνά, τα γλυκά, που κατά κανόνα υπάρχουν σε αφθονία στο σπίτι αυτές τις μέρες, αναλαμβάνουν δυστυχώς να καλύψουν το κενό. 
 Προτιμάμε τα «αλμυρά» 
Όταν έχουμε ξεσυνηθίσει τα γλυκά μπορούμε πιο εύκολα να τα αποφύγουμε και να αντισταθούμε. Ας προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε αυτό και στη διάρκεια των γιορτών, επιλέγοντας όσο μπορούμε σνακ που δεν έχουν ζάχαρη (χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι και τα αλμυρά δεν θα μας φορτώσουν με θερμίδες). 
 Δωρίζουμε στους άλλους πράγματα που δεν τρώγονται 
Κάθε φορά που είμαστε καλεσμένοι κάπου είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε γλυκά και να προτιμάμε να δωρίζουμε κάτι που δεν τρώγεται, όπως είναι για παράδειγμα λίγα λουλούδια ή μία γλάστρα. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε οι ίδιοι ένα σπιτικό πιάτο (π.χ. μία ιδιαίτερη σαλάτα όπως αυτή η γιορτινή σαλάτα με βινεγκρέτ ροδιού και ροκφόρ) για να προσφέρουμε, που θα είναι σίγουρα πιο υγιεινό και θα έχει και λιγότερες θερμίδες. 
 Μπορούμε να περάσουμε καλά χωρίς να είναι πρωταγωνιστές τα γλυκά των γιορτών
 Προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε σε άλλα ευχάριστα πράγματα που γίνονται στις διακοπές, όπως το να βρισκόμαστε με τους φίλους μας και τους συγγενείς μας, να ευχαριστιόμαστε τον χρόνο που έχουμε μαζί, να παίζουμε παιχνίδια, να βλέπουμε ταινίες, να κάνουμε βόλτες ή εκδρομές και να μοιραζόμαστε ωραίες στιγμές. Έτσι, παίρνουμε το μυαλό μας από το φαγητό και τα γλυκά και μαθαίνουμε ότι μπορούμε να περνάμε καλά χωρίς να είναι το φαγητό το πιο σημαντικό κομμάτι της διασκέδασής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: