ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

7 Ιουν 2022

Τι κάνει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την Κορώνεια;

Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά”, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για τη λίμνη Κορώνεια, όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε σχετική συζήτηση στη βουλή. 
Η παράταξη αναφέρει τις μελέτες που εκπονούνται (τοπογραφική, υφιστάμενης κατάστασης, υδραυλική, γεωλογική και περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη ορεινής υδρονομίας, βιοεξυγίανση, καταγραφή ιστορικού και παρακολούθηση των μελετών),  το γεγονός της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης για να καθαριστεί η λεκάνη της λίμνης από φερτά υλικά, την κατάσταση με τους βιολογικούς καθαρισμούς σε Ζαγκλιβέρι και Σοχό που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά και σε Λαγυνά, Καβαλλάρι και Άσσηρο που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης, τις 1.377 ενεργές γεωτρήσεις που υπάρχουν ακόμη στην περιοχή, την ανυπαρξία έργου από τον ειδικό συντονιστή για τη λίμνη που ορίστηκε το 2019 και τις πρόσφατες επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  προς την κυβέρνηση.
Η παράταξη ζητά να πληροφορηθεί ποιες σχετικές αρμοδιότητες διατηρεί η Περιφέρεια για τη λίμνη Κορώνεια, ενώ ζητά να της κοινοποιηθούν και οι επιστολές που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο. 
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που είχε καταθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Ιούνιο του 2020 στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», με την οποία προβλεπόταν ότι το ΥΠΕΝ ορίζεται ως η μόνη αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας, θεωρήθηκε ως “ράπισμα” ενάντια στις ικανότητες και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για τη διάσωση και τη σωστή διαχείριση της λίμνης Κορώνειας. Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” είχε δηλώσει τότε ότι η τροπολογία αυτή αυξάνει τον κρατικό συγκεντρωτισμό και αφαιρεί από την τοπική κοινωνία τη δυνατότητα να συμμετέχει και να συνδιαμορφώνει πολιτικές που την αφορούν, ενώ θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις και σε σύγχυση για έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, και είναι άγνωστο το πώς θα μπορεί να γίνεται η παρακολούθηση από την… Αθήνα!  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:
Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, κ. Γιουτίκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 
Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, κ. Μητράκα 

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Ενημέρωση για τη λίμνη Κορώνεια.  
Από πρόσφατη συζήτηση στη βουλή, μετά από σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Φάμελλου, πληροφορηθήκαμε ότι εκπονούνται επτά μελέτες για τη λίμνη Κορώνεια: τοπογραφική μελέτη υφιστάμενης κατάστασης, υδραυλική μελέτη, γεωλογική και περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη ορεινής υδρονομίας, βιοεξυγίανση, καταγραφή ιστορικού και παρακολούθηση των μελετών. Συμβασιοποιήθηκαν και παραδίδονται άμεσα, για να αρχίσουν τα έργα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Πριν από μερικές εβδομάδες υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση υπουργείου, δήμων Βόλβης και Λαγκαδά και «Εγνατία Οδός ΑΕ» για να καθαριστεί η λεκάνη της Κορώνειας από φερτά υλικά. Σε έξι μήνες προβλέπεται να έχει τελειώσει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, ενώ άμεσα αρχίζει η βελτίωση των υδραυλικών χαρακτηριστικών και της αμφίδρομης λειτουργίας της ενωτικής τάφρου. 
Οι βιολογικοί καθαρισμοί σε Ζαγκλιβέρι και Σοχό εντάχθηκαν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και πρόκειται να κατασκευαστούν, ενώ οι βιολογικοί σε Λαγυνά, Καβαλλάρι και Άσσηρο βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη 1.377 ενεργές γεωτρήσεις.
Ο ειδικός συντονιστής για τη λίμνη με την ειδική του ομάδα, φαίνεται ότι δεν έχει να παρουσιάσει κανένα έργο από το 2019 που ορίστηκε σε αυτή τη θέση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει στην κυβέρνηση επιστολές για την Κορώνεια τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και ξανά φέτος τον Μάρτιο.
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε: 
1. Έχετε σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος;
2. Ποιές αρμοδιότητες διατηρεί η Περιφέρεια για τη λίμνη Κορώνεια; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: