ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

7 Δεκ 2021

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 – 11 ετών

Οι μεταλλάξεις δεν ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είπε η Μ. Θεοδωρίδου

Στους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα του κορωνοϊού θα οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως τόνισε, τα τρία τρία σημαντικά θέματα της επίδρασης Όμικρον είναι: πόσο μεταδοτικός είναι, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και πόσο επιβαρυντικός είναι ενδεχόμενα στην κλινική του εικόνα.

«Θα απαιτηθεί χρόνος, ελπίζουμε όχι μεγάλος, για να απαντηθούν τα ερωτήματα», είπε και υπογράμμισε πως επιβεβαιώνεται η ταχεία διασπορά της μετάδοσης. Από 3.500 κρούσματα μέσα σε λίγες ημέρες ανέβηκε στις 8.500 σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Υπογράμμισε δε πως ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις, προσθέτοντας πως φαίνεται πως τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή. Ωστόσο, όπως τόνισε, η θέση των ειδικών, μεταξύ των οποίων και του κ. Φάουτσι, είναι ότι οι μεταλλάξεις δεν ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, λέγοντας πως πρέπει να το κρατήσουμε ως αισιόδοξο αυτό, αφού στο κλίμα αυτής της αβεβαιότητας, μπορεί να αντιπαραθέσει την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται.

«Ο εμβολιασμός μειώνει τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου. Ανακοίνωσε επίσης πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε προ τριημέρου τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τους 18 και άνω την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες, όπως και με προηγούμενη λοίμωξη.

 

Γιατί ελήφθη η απόφαση για τρίτη δόση στο τρίμηνο

Σχετικά με την τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα για την τρίτη δόση και δεν είναι υπερβολή η σύσταση να γίνεται τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, επικαλούμενη και τις τελευταίες οδηγίες του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC. Αναφερόμενη σε πρόσφατη μελέτη που έδειξε τι συνέβη τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είπε ότι η λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων που χτίζουν ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική, τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Όπως είπε η ίδια, η παραλλαγή της Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα τα οποία διαθέτουμε για να την αντιμετωπίσουμε, δηλαδή τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Εξαιτίας της εμφάνισης της Όμικρον, όπως πρόσθεσε, αλλά και του χειμώνα, η Επιτροπή επανεξέτασε την προηγούμενη εβδομάδα τις συστάσεις και αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει για την χορήγηση τρίτης δόσης σε τρεις και όχι σε έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Και αυτό έγινε, όπως εξήγησε, γιατί η βράχυνση του χρόνου χορήγησης της 3ης δόσης, συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση από τις μεταλλάξεις.

Σε σχετική ερώτηση γιατί άλλες χώρες αλλά και ο ΕΜΑ δεν έχουν προχωρήσει σε ίδια σύσταση, είπε πως η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε μία εποχή που βοηθά την διασπορά του ιού και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, που δείχνουν ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλές λοιμώξεις, μας οδηγεί στο να συστήσουμε ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα, καθώς αυτό έχει πολλά οφέλη. Η ίδια μάλιστα προέβλεψε, ότι είναι μία πρόταση που θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενώ ήδη το πράττει η Βρετανία.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε επίσης, ότι η άποψη πως η ανοσία των εμβολίων χάνεται μετά από τρεις μήνες είναι λανθασμένη και επανέλαβε ότι με βάση τις τελευταίες μελέτες, είναι σημαντική η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, καθώς αυτή η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Όσον αφορά τα πρώτα δεδομένα για την ασφάλεια χορήγησης της 3ης δόσης στο τρίμηνο, είπε πως δεν δείχνει να διαφοροποιείται, είτε το εμβόλιο γίνει στους 3, στους 4, ή στους 6 μήνες. Η ίδια χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο το σενάριο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, και είπε ότι αυτό είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να το πούμε με σιγουριά. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως ο ιός με τις μεταλλαξεις του παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό την ανοσία, σε άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί.

 

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν κλειστεί 1.000.00 ραντεβού. Συνολικά, έχουν γίνει 15,14 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Υπογράμμισε επίσης πως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Μάριο Θεμιστοκλέους. Στα παιδιά αυτά θα χορηγηθεί το παρασκεύασμα της Pfizer.

Αναλυτικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το πρώτο ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου και η πρώτη παραλαβή εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου. Οι εμβολιασμοί, πρόσθεσε, θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές της χώρας. Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 5 εμβολιαστικά σημεία. Στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι δίνεται προτεραιότητα στα ραντεβού πρώτης δόσης έτσι ώστε σε διάστημα λίγων ημερών τα ραντεβού αυτά να προγραμματίζονται. Σήμερα είναι δεσμευμένα από την Πέμπτη έως και την Κυριακή περισσότερα από 75.000 ραντεβού που θα αρχίσουν σταδιακά να απελευθερώνονται από αύριο το βράδυ.

Για την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι ξεπεράστηκαν σήμερα οι 15.040.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.153.000 πολίτες, δηλαδή το 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 71% του γενικού πληθυσμού και 82,2% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.700.000 πολίτες, δηλαδή το 63,8% του γενικού πληθυσμού και το 73,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 67,5% του γενικού πληθυσμού και 77,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί περισσότερα από 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 34.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 25.400 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας. Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 296 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 26 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 12.630 εμβολιασμοί εκ των οποίων 5.238 στα ιατρεία και 7.392 εμβολιασμοί κατ οίκον.

 

Στοιχεία για την αναμνηστική δόση

Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.730.960, ποσοστό 85,7%, επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν πραγματοποιηθεί 1.710.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 30% των δικαιούχων και 1.282.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 22,4%. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 73,5%, ενώ κάτω των 60 ετών το 37,3%.

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 72%. Στην ηλικιακή ομάδα, 80-84, το 80%, στους 75-79, το 82%, στους 70-74, το 76%, στους 65-69, το 69,4% και στους 60-64, το 66,7%. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για την τρίτη δόση έχουν κλειστεί περισσότερα από 650.000 ραντεβού.

Ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ αναφέρθηκε τέλος στις αλλαγές που έχουν γίνει, όπως στο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο από τις 5 ημέρες που θα μπορούσε να διατηρηθεί σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς, αυτή τι στιγμή διατηρείται σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς για ένα μήνα, και έχει παραταθεί η ημερομηνία λήξης του εμβολίου από τους 6 μήνες στους 9 μήνες. Παραμένει όμως, όπως είπε, το επιχειρησιακό και διαχειριστικό πρόβλημα των πολλαπλών δόσεων, το οποίο ισχύει και για τα παιδιατρικά. Σημείωσε ότι από ένα φιαλίδιο έχουμε 10 δόσεις εμβολίου, οι οποίες θα πρέπει να καταναλωθούν εντός 12 ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: