ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

25 Ιουν 2021

Ημερίδα για την τραχειοστομία και τη δυσφαγία – η διεπιστημονική προσέγγιση

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αξιολόγηση και αντιμετώπιση ασθενούς με Τραχειοστομία και Δυσφαγία» θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά αύριο Σάββατο 26 Ιουνίου, με ελεύθερη συμμετοχή, ξεκινώντας τις εργασίες της στις 9 το πρωί.

Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου,

ΠαιδοΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ, δρ Ανατολή Παταρίδου, επισημαίνει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης αυτών των ασθενών.

«Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την τάση για ολοένα βελτιούμενη ποιότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η Ημερίδα αυτή θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των ειδικών σε μια ομάδα ανθρώπων, που, ήδη, έχουν μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα, που σχετίζεται με σοβαρές διαταραχές σε βασικές λειτουργίες, όπως η Σίτιση και η Αναπνοή», αναφέρει η κα Παταρίδου και προσθέτει:

«Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών των ασθενών απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και εξατομίκευση, γεγονός που τους εξασφαλίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της δυσφαγίας είναι κρίσιμη, για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών».

Στην Ημερίδα θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα στάδια της κατάποσης, η επίδραση της τραχειοστομίας στον μηχανισμό κατάποσης, ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή και του διαιτολόγου, όπως και οι οδοντιατρικές παρεμβάσεις. Επιπλέον θα μιλήσει ένας ασθενής, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Η δυσφαγία (αλλιώς οι διαταραχές κατάποσης) συνδέεται με κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής ή με εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Δεν πρέπει να συγχέονται με άλλα προβλήματα διατροφής, όπως η νευρική ανορεξία, που έχει καθαρά ψυχολογικά αίτια. Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα.

Όπως εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου Ανατολή Παταρίδου: «Η κατάποση είναι μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία, που εκτελεί ο οργανισμός, για την οποία απαιτείται ο συντονισμός και ο έλεγχος 50 μυϊκών ομάδων και 5 κρανιακών νεύρων. Έτσι η παρουσίαση ενός προβλήματος δυσφαγίας μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια και να εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα».

Τα πιο συχνά συμπτώματα της δυσφαγίας είναι η αδυναμία κατάποσης, η καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας για τη μάσηση και την κατάποση, ο βήχας κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού, τα μεγάλα σε διάρκεια γεύματα, η αίσθηση ξένου αντικειμένου στον λαιμό, η διαφυγή τροφής ή υγρού από το στόμα, η αλλοίωση της φωνής, η απώλεια όρεξης αλλά και βάρους, λόγω μη επαρκούς σίτισης και οι επανειλημμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Στα παιδιά και στα μωρά μπορεί να παρουσιαστεί ως δυσκολία στα γεύματα (μεγάλη διάρκεια γευμάτων) ή στον θηλασμό, ως άρνησή τους για λήψη τροφής ή υγρών, με βήχα ή πνιγμό κατά τη σίτιση, με συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού και με αδυναμία απόκτησης φυσιολογικού βάρους.

Προβλήματα που δυσχεραίνουν τη σίτιση ενός ατόμου μπορεί να οφείλονται είτε σε κάποιο πρόβλημα υγείας ή απλά στην αύξηση της ηλικίας του. Τα ηλικιωμένα άτομα συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατάποση και στη μάσηση της τροφής τους. Η δυσφαγία μπορεί να προέλθει από παθολογικά αίτια όπως π.χ. το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος του φάρυγγα. Συχνά, όμως, μπορεί να σχετίζεται και με ψυχολογικούς παράγοντες. Η μειωμένη διάθεση, που παρατηρείται σε ηλικιωμένους ανθρώπους, πολλές φορές οδηγεί σε μειωμένη όρεξη και άρνηση κατανάλωσης επαρκούς τροφής. Επίσης, τα φάρμακα που λαμβάνουν, μπορεί να αλλοιώσουν αισθήσεις όπως η γεύση και η όσφρηση, επηρεάζοντας και τη λήψη φαγητού.

«Στους ασθενείς με διαταραχές κατάποσης χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας σίτισης με σωληνάκι Levin ή και γαστροστομία. Η σίτιση με Levin προτιμάται αρχικά σε όλους αυτούς τους ασθενείς, δεν προβλέπεται, όμως, να γίνεται μακροχρόνια. Η γαστροστομία είναι η εναλλακτική μέθοδος σίτισης ασθενών με άνοια, νόσο Parkinson και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς η σίτιση με Levin έχει σοβαρά μειονεκτήματα και δεν μπορεί να παραταθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πλέον γίνεται αναίμακτα και χωρίς χειρουργική επέμβαση, μέσω της γαστροσκόπησης» καταλήγει η κα Παταρίδου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα, θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.projector-web.gr/Conco/gr/orl2021/room/103

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: