ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

23 Νοε 2020

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» - Tips και αναγκαιότητα επαγγελματικής δικτύωσης

Βγείτε από το «σπήλαιο» 
Πολλές φορές, οι επιχειρηματίες, και ιδιαίτερα οι αυτοδημιούργητοι, έχουν μία φυσική απέχθεια προς το networking, το οποίο θεωρούν χάσιμο χρόνου και «pr-ίστικο» τρικ. Ωστόσο, η εποχή του επιχειρηματία «uber alles» που κάνει τον κόσμο να γυρίζει γύρω του, έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί. Ο τελευταίος ήταν ο Ωνάσης. Κανείς δεν δικτυώθηκε από την απομόνωση του γραφείου του! Εάν πραγματικά πιστεύετε στο networking και στα οφέλη που μπορεί να σας φέρει, πρέπει να το δείτε πιο σοβαρά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο και αν σας αρέσει ο πάγκος του εργαστηρίου στο κοσμηματοπωλείο σας, πρέπει να περάσετε και από μία έκθεση του κλάδου. Βγείτε από το «σπήλαιο» του γραφείου σας τώρα. 
 Δικτυωθείτε ηλεκτρονικά 
Θα σας κάνω ένα απλό τεστ πολλαπλών επιλογών. 
 Πόσα connections έχετε στο LinkedIn; 
 500+ 
Κάπου 200 
Κάπου 100 
Τι είναι το LinkedIn;
 Εάν απαντήσατε «Δ», σταματήστε αυτή τη στιγμή την ανάγνωση του άρθρου και κοιτάξτε τι κάνετε λάθος. Το εννοώ. Όμως, ακόμη και αν απαντήσατε «Α», μην βιαστείτε να πανηγυρίσετε! Συνδυάζετε τον μεγάλο αριθμό connections με ανάλογο αριθμό posts που ενδιαφέρουν το industry (την αγορά) σας; Ίσως δεν έχετε χρόνο για κάτι τέτοιο ή θεωρείτε ότι δεν «το έχετε». Υπάρχουν όμως λύσεις και για τα δύο(πχ ένας επαγγελματίας κειμενογράφος μπορεί να βοηθήσει στην εταιρική σας αρθρογραφία), αρκεί φυσικά να το θέσετε ως στόχο.
 Μην το παρακάνετε
 Αποφασίσατε να δικτυωθείτε. Συγχαρητήρια! Διατρέχετε έναν κίνδυνο που ίσως δεν γνωρίζετε: να το παρακάνετε. Μην μοιράσετε κάρτες ή μην συστηθείτε δίνοντας χειραψία (ή «αγκωνιά» στις μέρες του COVID) με όλους τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο του κλάδου σας. Βλέπετε, υπάρχει networking και ποιοτικό networking. Προτιμήστε την ποιότητα από την ποσότητα για δύο απλούς λόγους: αφενός για να μη χάσετε τον χρόνο σας κάνοντας συνεχείς προσπάθειες δικτύωσης και αφετέρου διότι, σας διαβεβαιώνω, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να θυμάστε τον καθένα με τον οποίο συστηθήκατε. Δικτυωθείτε χωρίς να εκτεθείτε 
Εάν ένας πολλά υποσχόμενος μελλοντικός συνεργάτης για την επιχείρησή σας, σας καλέσει σε ένα παιχνίδι τένις, προσπαθήστε τουλάχιστον να ξέρετε τα βασικά. Δεν θα βελτιώσετε τη φήμη σας εάν δημιουργήσετε λάθος προσδοκίες για τις γνώσει, τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας.
 Να είστε αυθεντικός 
Τέλος, δεν υπάρχει λόγος να είστε κάποιος άλλος από τον εαυτό σας όταν προσπαθείτε να δικτυωθείτε. Δεν χρειάζεται ούτε να παίζετε τον James Bond ούτε τον «κακό» στον James Bond. Μιλήστε φυσικά, αυθόρμητα, μοιραστείτε επαγγελματικές ιστορίες, χαμογελάστε και ποτέ μα ποτέ μην κοιτάξετε τον συνομιλητή σας αφ’ υψηλού, με το ύφος «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» Η απάντηση θα είναι πιθανότατα «όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: