ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - http://dhmoths.blogspot.gr/, email: dhmotissa@gmail.com

24 Νοε 2020

Προσοχή -Σούπερ μάρκετ: «Εστίες» διασποράς κρουσμάτων -Έτσι κολλάει ο κόσμος

Σάλος έχει προκληθεί με την κατάσταση στα σούπερ μάρκετ καθώς υπάρχουν καταγγελίες αλλά και έρευνες ότι αποτελούν υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης κρουσμάτων λόγω (και) πλημμελών μέτρων ασφαλείας από τις διοικήσεις τους. Τα σούπερ μάρκετ είναι από τα λίγα καταστήματα που έμειναν ανοιχτά μέσα στο lockdown. Το γεγονός ότι μπορεί να είναι εστία διασποράς, δεδομένων και των τελευταίων στοιχείων που δείχνουν ότι τα κρούσματα δεν υποχωρούν, παρά τους προορισμούς μετακίνησης, προκαλεί έντονους προβληματισμούς. Αυτοί οι προβληματισμοί ενισχύονται μάλιστα από βρετανική έρευνα, που κατέγραψε τις κινήσεις ανθρώπων πέντε μέρες πριν μολυνθούν. Αλλά και από τις καταγγελίες των εργαζόμενων ότι: 
-Συγκεκριμένα καταστήματα των σούπερ μάρκετ Lidl λειτούργησαν ή επιχείρησαν να λειτουργήσουν παρά τα κρούσματα κορωνοϊού στους εργαζόμενους. 
 -To ίδιο και σε κατάστημα της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» 
 -Στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» αλλά και σε άλλα, οι υπεύθυνοι προσπαθούν να κρύψουν κρούσματα.
 -Το 60% των καταστημάτων της «Σκλαβενίτης» στη Θεσσαλονίκη έχει τουλάχιστον ένα κρούσμα. 
 -Γι’ αυτό, άλλωστε, αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε έκτακτη συνέντευξη Tύπου την Τρίτη 24 Νοέμβρη, 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως, Σύνταγμα) , με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα super market, τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε αυτά και την ανάγκη να παρθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία εργαζόμενων και καταναλωτών. 
 Πού είναι ο κίνδυνος
 Στα καταστήματα τροφίμων, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης στον ιό παραμένει η επαφή με άλλους ανθρώπους και με επιφάνειες όπως χειρολαβές καλαθιού αγορών, χερούλια ψυγείων και καταψύξεων, ζυγαριές, κουμπιά ανελκυστήρων, χρήματα και κάρτες, αλλά και τα προϊόντα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό με την έξοδο από το σουπερμάρκετ και να πλένετε τα χέρια μας με την επιστροφή στο σπίτι αλλά και μετά την τακτοποίηση των αγορασμένων τροφίμων. 
 Οι κανόνες στα σούπερ μάρκετ
 Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά τα ψώνια, όταν αποσυσκευάζετε τα τρόφιμα αλλά και μετά τη λήψη πακέτων με κούριερ ή την παράδοση τροφίμων. Διατηρείτε ασφαλή απόσταση από άλλα άτομα. 
 Μην πηγαίνετε για ψώνια εάν είστε άρρωστος, ζητήστε από κάποιο συγγενικό ή κοντινό σας πρόσωπο να σας βοηθήσει. 
 Προσπαθήστε να περιορίσετε την τακτική επίσκεψη στο σουπερμάρκετ, αποφεύγετε τις ώρες αιχμής. Αποφύγετε τη χρήση νομισμάτων, επιλέξτε ηλεκτρονική πληρωμή με κάρτα. 
 Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα σας και πλύνετε τα χέρια σας μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. 
 Πρόσφατες μελέτες, που έχουν εξετάσει την επιβίωση του SARS-CoV-2 σε επιφάνειες, δείχνουν ότι ο ιός επιβιώνει έως: 4 ώρες πάνω σε χαλκό, 24 ώρες πάνω σε χαρτόνι και 2-3 ημέρες πάνω σε πλαστικές ή ανοξείδωτες επιφάνειες, αλλά με σημαντικά μειωμένο ιικό φορτίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: