ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΔΗΜΟΤΗΣ" - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ dhmotissa@gmail.com

26 Ιουλ 2017

Πότε ξεκινά ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Ως το τέλος του έτους οι πρώτες αναδιαρθρώσεις χρεών

Ως και τα τέλη του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες αναδιαρθρώσεις χρεών για επιχειρήσεις με χρέη μέχρι 2 εκατ. ευρώ, καθώς στις 3 Αυγούστου 2017 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνουν δύο κύριες αναβαθμίσεις στο σύστημα σε συνεννόηση με τις τράπεζες, τον ΕΦΚΑ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το TAXIS. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αναβάθμισης, εντός του Αυγούστου, θα ενταχθούν στο σύστημα τα στοιχεία του οφειλέτη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και από τις αρχές Οκτωβρίου, με νέες αναβαθμίσεις, σε συνεργασία με τις τράπεζες και άλλους θα εμφανίζεται αναλυτική κατάσταση χρεών του οφειλέτη.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε, επίσης, ότι ήδη έχει διασυνδεθεί το υπουργείο Εργασίας με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και ξεκίνησε η συνεργασία και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ υπογράμμισε ότι οι αναβαθμίσεις δεν εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να καταχωρούν τα στοιχεία τους σε ηλεκτρονική μορφή αντί να προσκομίζουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους «κούτες με χαρτιά που θα αποθηκευτούν, τελικά, κάπου στο κτίριο...».
Επίσης, για να ενημερωθεί ο κόσμος θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σειρά σεμιναρίων ενώ λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης στους χρήστες για πληροφορίες και ερωτήματα.
Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σημείωσε ότι μια επιχείρηση μπορεί να καταχωρήσει μόνη της τα χρέη της αν προτιμάει η επιχείρηση θέλει να τα βρει έτοιμα θα περιμένει τις αναβαθμίσεις είναι επιλογή της επιχείρησης και να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών. Οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές που θα ελέγξουν την αλήθεια των στοιχείων θα το κάνουν με τα δικά τους συστήματα
Ο κ. Κουρμούσης σημείωσε ότι «εντός του έτους αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι πρώτες ρυθμίσεις για επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 2 εκατ. ευρώ» και τόνισε ότι «για αυτή την κατηγορία των χρεών δεν θα υπερβαίνουν οι διαδικασίες τους δύο μήνες. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος». 
Σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια των δεδομένων που καταχωρούνται στο σύστημα υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ακολουθεί τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν τηρηθεί και στο TAXIS
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 150.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη στις τράπεζες και συνολικά 400.000 είναι οι επιχειρήσεις που χρωστάνε σε τράπεζες και δημόσιο «και εκτιμούμε ότι όλες θα κάνουν ένταξη για ρύθμιση» ανέφερε ο κ. Κουρμούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: